18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ratnohuškačke poruke „Zelenih beretki“

Za razliku od članova Predsjedništva BiH, oglasile su se „Zelene beretke“, poručujući da podržavaju bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića sa, kako kažu, 100 hiljada „iskusnih vojnika“.

Udruženja iz Republike Srpske proistekla iz posljednjeg rata pozivaju na razum i mir, svjesni da je Izetbegović ponašanjem pokazao nemoć u ostvarivanju svoje ideje – unitarne BiH.

Dok Izetbegovićev istup predstavlja svojevrsni diplomatski skandal, „Zelene beretke“ podržavaju ovakvo ponašanje. „To je odbrana domovine u dogovorenom srpsko-hrvatskom scenariju za umanjenje državnosti“, navode u saopštenju.

„Zelene beretke“ navode: „Vaša opredijeljenost prema patriotizmu i BiH neprijateljima je pokazala da je Sarajevo glavni grad i da se u njemu odlučuje, a posebno treba da shvate da su prošla vremena kad se upravljalo iz Beograda i Zagreba. Onako kako smo stajali iza našeg vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića, tako isto stojimo i iza tebe Bakire Izetbegoviću sa više od 100.000 iskusnih vojnika – veterana rata.“

Ovo je dokaz da, nakon toliko vremena i žrtava, ima još onih kojima je na prvom mjestu emocija, a ne razum, kaže prvi čovjek BORS-a Milomir Savčić. Očigledno se prijeti praznim puškama, ali Savčić poziva na razum i mir.

– Legitimno je pravo svakoga da podržava svog vođu, ali ja ne znam šta je Bakir Izetbegović htio da kaže. Dosta nam je ratova, ali u slučaju da budemo trebali da branimo Republiku Srpsku, nesumnjivo imamo i s kime i čime da je odbranimo – rekao je Savčić.

[mom_video type=“youtube“ id=“rNhirt2_bJs“]

Јučerašnja nezrelost Bakira Izetbegovića pokazuje njegovu nemoć da stvori unitarnu BiH; on ruši svoj ugled kod susjednih zemalja, poručuju srpski logoraši.

– Srpski narod nikad nije bio osvajački narod, ali se nikad nije ni plašio Izetbegovića, njegovog oca, a ni samog Bakira Izetbegovića, koji pokušava sa „Zelenim beretkama“ da ponovo izazove ovde sukobe i rat – rekao je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

– Očigledno, buđenjem mračne prošlosti i takvim reakcijama, to nije moguće i najbolje bi bilo da taj idol takve politike, lider koji očito pretenduje da bude lider radikala, što prije bude uklonjen sa političke scene, a najbolje bi bilo da bošnjački narod to uradi na sljedećim izborima – kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila.

Veterani Republike Srpske nisu iznenađeni što Izetbegović ima podršku „Zelenih beretki“. Međutim, kažu da bi njegova priča o tzv. drugom poluvremenu ovog puta bila problematična.

– Prvo, treba da objasni svom narodu da bi glavi sudija bio izmijenjen, i još važnije, da postoji međunarodni papir koji bi, ovog puta, Srbi nastupili u punom kapacitetu – naveo je Duško Vukotić, predsjednik udruženja Veterani Republike Srpske.

Bakir Izetbegović na ovaj način nastavlja ekstremno nacionalističku priču svog oca, poručuju udruženja iz Srpske. Podsjećaju, međutim, da ovo nisu devedesete godine kad su se potpisivali razni sporazumi i nema saveznika u koje bi se moglo pouzdati i boriti protiv Srba.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se