8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Promovisan serijal knjiga „Kosingas“ i „Miloš Obilić“

ZVORNIK – U Zvorniku je sinoć promovisan serijal knjiga epske fantastike pod nazivima „Kosingas“ i „Miloš Obilić“, autora Aleksandra Tešića iz Beograda.

Tešić je zvorničkoj publici predstavio romane „Kroz oganj i vodu“, „Red zmaja“, „Bezdanj“, „Smrtovanje“, „Onaj što nauči mrak da sija“, „Zmaj i ždral“, „Koplje Svetog Georgija“, „Vitez zatočenik“, „Kletva Kainova“.

On je rekao novinarima da su ovim serijalom obuhvaćene teme iz druge polovine 14. vijeka, kraj srpskog carstva i lik Marka Kraljevića, koji je, prema legendi, najveći srpski narodni junak, dok je, kako istorija izučava, bio turski vazal.

„U romanima sam dao svoje viđenje, malo fantastično, malo istorijsko, dok je glavna tema mojih romana sukob između stare srpske, odnonso slovenske vjere i pravoslavlja, i kako se crkva borila sa starom vjerom i starovjerjem“, istakao je Tešić.

On je dodao da je rezultat te borbe pravoslavlje kod Srba, koje se razlikuje od ruskog i onog kod drugih pravoslavnih naroda.

„Naše pravoslavlje je jedinstveno baš zbog toga što u sebi sadrži mnoge elemente stare vjere koje je crkva prihvatila jer su bili dobri“, pojasnio je Tešić.

Tešićev serijal knjiga epske fantastike štampan je u izdanju kuće „Strahor“ iz Beograda.

Aleksandar Tešić rođen je u Čačku 1961. godine. Djetinjstvo je proveo u inostranstvu, gdje je počeo da piše.

Organizatori večerašnje promocije su Narodna biblioteka i Dom omladine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se