5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Povišica penzionerima i borcima, štednja na plati

BANJALUKA – Predloženi budžet RS za iduću godinu težak 3,337 milijarde KM donosi više novca za penzionere, borce, nerazvijene opštine i parlamentarne stranke, dok je smanjenje planirano za plate i naknade, porodične invalidnine, udruženja izbjeglica i pojedinim zajedničkim tijelima na nivou BiH.

Vlada RS utvrdila je u četvrtak prijedlog budžeta za 2018. godinu i biće upućen na razmatranje u parlament. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović zakazao je za ponedjeljak sjednicu kolegijuma kako bi utvrdili prijedlog dnevnog reda i termin održavanja posebne sjednice na kojoj će biti razmatrani prijedlozi budžeta za iduću godinu, programa ekonomskih reformi RS za period 2018-2020. godina i zakona o doprinosima i dječijoj zaštiti koje je Vlada utvrdila takođe u četvrtak, piše Glas Srpske.

Predviđeno je povećanje izdvajanja za penzije sa 1,015 milijardi, na 1,041 milijardu KM s obzirom na uvećanje penzija za tri odsto. Veće su i doznake za socijalnu zaštitu koje se isplaćuju iz republičkog budžeta. One su ove godine iznosile 237,06 miliona, dok je za iduću planirano 241,38 miliona KM.

Transferi lokalnim zajednicama povećani su za više od pola miliona maraka na 26,45 miliona. Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja dobiće oko tri miliona maraka više nego ove godine. Budžetska rezerva povećana je sa oko pet miliona na 18,3 miliona, dok su grantovi povećani sa 23,9 miliona na 26,34 miliona KM.

U predloženom budžetu za bruto plate predviđeno je 681,89 miliona što je za oko 21 milion manje nego u ovoj godini, a subvencije su smanjene sa 101,29 miliona na 97,9 miliona KM. Prepolovljeni su i transferi zajedničkim institucijama BiH sa 135.000 na 80.000 KM.

U okviru budžeta Ministarstva prosvjete RS stipendije ostaju na istom nivou i iznose 1,97 miliona KM, a nisu mijenjane ni stavke za stipendije u inostranstvu, doznake za međunarodnu razmjenu studenata i za studente deficitarnih zanimanja. U kasi Ministarstva uprave i lokalne samouprave povećani su grantovi parlamentarnim strankama 3,18 miliona na 3,6 miliona KM. Veće je i izdvajanje za nerazvijene opštine kojima će umjesto dva biti na raspolaganju 2,3 miliona KM.

U okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS više para biće za humanitarne organizacije i udruženja koja umjesto ovogodišnjih 860.000 mogu računati na 1,66 miliona KM. Za vantjelesnu oplodnju u budžetu za iduću godinu planirano 400.000, a za novoosnovani Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu 430.000 KM. Povećava se i transfer Fondu dječije zaštite sa dva na osam miliona KM jer će iz njega nezaposlene porodilje dobijati naknadu od 405 KM mjesečno u trajanju od godinu.

U budžetu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela ostaju na ovogodišnjem nivou i iznose 60 miliona KM. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS planiralo je povećanje iznosa za borački dodatak sa 52 miliona na 56,64 miliona KM, dok su za oko tri miliona manje porodične invalidnine. Ovaj resor povećao je stavku za obilježavanje značajnih datuma za 50.000 i iduće godine za te namjene ide 200.000 KM.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta ostavilo je subvencije kamatne stope za stambeno zbrinjavanje mladih i mladih bračnih parova na 1,6 miliona, a i transfer Fondu za treće i četvrto dijete ostaje na 900.000 KM.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je ranije da rashodi omogućavaju funkcionisanje svih institucija, značajne investicije u zdravstvo i obrazovanje, povećanje izdvajanja za socijalnu zaštitu i redovno servisiranje svih obaveza po osnovu duga. Dodao je da je opredjeljenje Vlade da bude zaustavljen rast tekućih rashoda na svim nivoima, strogo kontrolisano zapošljavanje u javnom sektoru, stavljen moratorijum na rast plata u javnom sektoru, a da rast prihoda iskoristi isključivo za kapitalne investicije i smanjenje javnog duga.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se