19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Potpisan Sporazum o odobravanju donatorskih sredstava za rekonstrukciju mosta na Drini

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisali su danas u Zvorniku Sporazum o finansiranju projekta u okviru saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije. Ovim Sporazumom Ministarstvo Gradu Zvorniku odobrava namjenska donatorska sredstva u iznosu 600.000 evra za implementaciju projekta rekonstrukcije Mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Tegeltija je napomenuo da je sredstva obezbijedila Vlada Republike Srbije, dok će Vlada Republike Srpske zajedno sa Gradom Zvornikom pratiti implementaciju projekta.

– Mi se nadamo da ćemo u ljeto naredne godine završiti ovaj projekat koji je jedan od najvrednijih koji je odobren od strane Vlade Srbije i to je znak koliko je ovo važan projekat i za jednu i za drugu zemlju – rekao je Tegeltija.

Gradonačelnik je istakao da očekuje da do kraja marta naredne godine bude izabran izvođač radova i da sa prvim danima aprila počne rekonstrukcija mosta.

– Rekonstrukcijom je predviđena zamjena dotrajalih dijelova čelične konstrukcije, pjeskarenje i farbanje čelične konstrukcije u cjelosti, zamjena nosećih greda i kolovoza, te izgradnja rasvjete. Radi se o specifičnom objektu gdje vlasništvo nad njim imaju dvije države i četiri subjekta, ali se nadam da ćemo sve u vezi sa tim usaglasiti tokom januara. Naš zahtjev i apel prema institucijama i Srbije i BiH jeste i da se dozvoli da ovaj pješački most bude međunarodnog karaktera, odnosno dozvoljen za prelaz ne samo građanima koji imaju lične karte Malog Zvornika i Zvornika, nego i drugim ma odakle da su, a koji imaju ispravne putne isprave. Na tome ćemo raditi naredne godine – rekao je Stevanović.

Ministar Tegeltija je naglasio da je sa gradonačelnikom Stevanovićem razgovarao i o drugim temama.

– Kraj je godine, prave se rebalansi, kao i budžet za narednu godinu, a govorili smo i o projektima koje grad Zvornik planira u budućnosti, kao i o projektima koji su vezani za uspostavljanje Zvornika kao grada. Pokazalo se kao i do sada da grad Zvornik nema finansijskih problema, da je uspješno vođen sa svim svojim kapacitetima i mi smo samo tu da malo pomognemo jednoj lokalnoj zajednici koja to uspješno i sama radi – naglasio je Tegeltija.

Stevanović je istakao da je važno i da je preliminarno dogovorena podrška gradu u izgradnji objekta u kojem bi bile smještene pravosudne institucije koje du odlukom Narodne skupštine Republike Srpske nedavno dodijeljene Zvorniku.

– U pitanju su Okružni sud, Okružno tužilaštvo, Privredni sud i Odjeljenje pravobranilaštva. Očekujemo da ćemo u sljedećoj godini obezbijediti prostor za ove institucije koje bi sa radom trebalo da počnu 1. januara 2019. godine – najavio je Stevanović.

On se zahvalio vladama Srbije i Republike Srpske, kao i ministru Tegeltiji koji je, kako je rekao, i danas, kao i do sada, pokazao razumijevanje za sve što se radi u Zvorniku, a na dobrobit njegovih građana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se