8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Otvoren Međunarodni festival dječijeg pozorišta „Zvono“

ZVORNIK – U Domu omladine juče je poznata glumica Lidija Vukičević otvorila Međunarodni festival dječijeg pozorišta „Zvono“ koji se ove godine održava peti put zaredom, a čiji je organizator Zvorničko dramsko pozorište.

Tokom tri dana koliko će trajati ova manifestacija zvornička publika imaće priliku da vidi dječije predstave „Čimi“ u izvođenju Gradskog pozorišta Jagodina, „Praseća rokersko-ekološka bajka“ Trsteničkog pozorišta-Dječija scena, „Zvezdano dete“ Zvorničkog dramskog pozorišta, „Baš čelik“ Opštinskog amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ – Dečija scena Malo Crniće i „Uspavana lepotica“ UKC–Gradskog pozorišta Smederevska Palanka.

Osnivač i rukovodilac Zvorničkog dramskog pozorišta Božica Ostojić naglasila je da pozorište postoji 20 godina tokom kojih su ostvareni veliki rezultati, ali ne samo kroz nagrađivanje, nego i obuku mladih.

– Iz moje radionice izašlo je preko 180 djece i preko 30 predstava smo izveli. Pored toga što imamo stariju grupu, imamo i podmladak sa kojim radimo dječije predstave i to traje već desetak godina, a kruna našeg rada sa djecom je ovaj festival. I mi posjećujemo druge festivale širom Republike Srpske i Srbije gdje smo lijepo primljeni, a ovo je prilika da i mi njih ugostimo. Druženje je na visokom nivou, razmjenjujemo iskustva i izgrađuju se prijateljstva – rekla je Otojićeva.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zahvalio se gostima koji će se predstaviti na festivalu, kao i svima koji se u našem gradu bave pozorištem.

– Svjesni smo šta to znači i svjesni smo da je, da bi smo bili ozbiljan grad i sredina nužno postojanje pozorišta koje radi i stvara. Jedan od načina da se popularizuje rad pozorišta jeste i festival koji se ove godine održava peti put. Svakako da je obaveza Gradske uprave da mislimo o kulturi i o bavljenju kulturnom naših sugrađana, naročito onih najmlađih i u tom smislu grad će i ubuduće ulagati značajna sredstva u kulturu – rekao je Stevanović.

On je izrazio zadovoljstvo što u Domu omladine u toku godine realizuje preko 150 raznih događaja, naglasivši da se sa otvaranjem ove ustanove javila želja da se rad pozorišta podigne na viši nivo na čemu će se raditi i u narednom periodu.

Predsjednica žirija ove godine je poznata glumica Lidija Vukičević koja je istakla da od festivala očekuje iskrenost zato što se radi o dječijem festivalu.

– Deca ne umeju da lažu, deca su ono što jesu, njima se sve veruje. Oni su takođe veoma zahtevna publika i ako im se nešto ne dopada to i kažu. Niko ne traži da oni budu glumci, ali njihova volja, želja, entuzijazam je nešto na šta treba da računamo kroz ceo život, a ne samo u ovom uzrastu u kojem su oni. Ovde od njih očekujem ozbiljan rad i ozbiljne predstave i nadam se da ćemo uživati – rekla je Vukićevićeva.

Otvaranje festivala uljepšali su učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ i vokalna solistkinja Ana Spasojević.

Termini u kojima će Zvornički mališani moći da pogledaju predstave su 13:00 i 16:00 časova, a zatvaranje festivala uz proglašenje najboljih biće u petak, 15. decembra, odmah po završetku predstave „Uspavana lepotica“ kada će se sa publikom družiti književnik Tode Nikoletić.

Pokrovitelj 5. Međunarodnog festivala dječijeg pozorišta „Zvono“ je Gradska uprava Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se