14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

„Korak“ u borbi za zaštitu životne sredine

Planinarsko-ekološko udruženje „Korak“ Zvornik jedno je od 27 potpisnika Otvorenog pisma „Želimo Bosnu i Hercegovinu bez farmi krznašica“, upućenog Parlamentarnoj skupštini BiH, kojim traže primjenu principa preventivnog djelovanja.

U pismu je iznet zahtjev za odbacivanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, zbog dobrobiti svih građana. Osnovna zamjerka potpisnika odnosi se na predloženu izmjenu kojom se zabrana uzgoja krznašica odlaže do 2028. godine, umjesto da stupi na snagu 2018. godine.

Između ostalog istaknuto je da farme krznašica „stravično zagađuju životnu sredinu“, te su potpisnici pisma podsjetili zakonodavni organ na dužnost postupanja po principu preventivnog djelovanja, a na osnovu Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom unijom koji je inkorporiran u zakonodavstvu svih nivoa vlasti BiH iz oblasti životne sredine, te članovima 4. i 6. postojećih Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH i Zakona o zaštiti životne sredine Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se