23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Guraju još jedan nacrt zakona bez saglasnosti RS

SARAJEVO, BANJALUKA – Nakon što je sa dnevnog reda posljednje sjednice Savjeta ministara BiH skinut Nacrt zakona o poštanskom saobraćaju, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH u proceduru je uputilo i za narednu sjednicu predložilo Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama, koji, po svemu sudeći, čeka ista sudbina s obzirom na to da o tom dokumentu nema saglasnosti i da ga Republika Srpska neće podržati.

„Zakon je već ranije skidan sa sjednice jer nema saglasnosti. U međuvremenu nije bilo nikakvih usaglašavanja tog zakona i mi ostajemo pri svom stavu da ga ne treba uopšte razmatrati“, rekli su za „Nezavisne“ u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Inače, priča o Nacrtu zakona o elektronskim komunikacijama traje više od četiri godine, a Republika Srpska, tačnije Vlada RS, još 2013. godine zaključila je da prednacrt tog zakona nije prihvatljiv za RS jer se njime prenose nadležnosti.

Primjedbe na taj prednacrt imali su tada i predstavnici OSCE-a za slobodu medija, tvrdeći da u njemu ima dobrih rješenja, ali da bi znatno mogao uticati na nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske takođe su nam rekli da će vjerovatno opet, kao u slučaju Nacrta zakona o poštanskim uslugama, reagovati i tražiti od Savjeta ministara BiH da se taj zakon skine sa dnevnog reda.

Kada je u pitanju oblast komunikacija u BiH, tu je situacija poprilično složena s obzirom na to da je visoki predstavnik još 2002. godine nametnuo Zakon o komunikacijama BiH i pored toga što prema Ustavu BiH ta nadležnost nije na nivou države.

Nakon nametanja visokog predstavnika, taj zakon u septembru 2003. godine usvojila je i Parlamentarna skupština BiH, a njime se nadležnosti entiteta u oblasti elektronskih komunikacija i telekomunikacija, osim nekoliko „nebitnih“ pitanja, svode na minimum. Nakon što se dobar dio rješenja iz tog zakona u praksi nije mogao sprovesti, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH još 2008. godine formiralo je Komisiju za rad na izmjenama nametnutog zakona, ali nije postignuta saglasnost i donesena je odluka da bude rađen novi zakon u ovoj oblasti.

I taj novi zakon, tačnije prednacrt, nije bio prihvatljiv Republici Srpskoj, koja najviše zamjerki ima na činjenicu da je oblast telekomunikacija u potpunosti prenesena na nivo BiH i da se pokušava ono što je nametnuo visoki predstavnik ozakoniti.

Pored toga, sporne su i odredbe kojima se uvode neke nove nadležnosti Regulatorne agencije za komunikacije, ali i sam naziv zakona s obzirom na to da je elektronska komunikacija širok pojam.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH juče nismo uspjeli dobiti komentar na temu ovog novog nacrta zakona, odnosno zbog čega se bez saglasnosti entiteta taj dokument pušta u proceduru.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se