23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Čović pozvao sve logoraše da tuže BiH

MOSTAR – Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović pozvao je danas sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili u BiH, da tuže Bosnu i Hercegovinu, javlja N1.

Na novinarsko pitanje kako komentariše najave da bi mogle uslijediti tužbe protiv Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali, Čović je kazao da će „spekulacija biti, kao i alata za stvaranje nereda u BiH“.

„Javno pozvivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se dešavalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Dejtonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima“, izjavio je Čović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na isto pitanje je odgovorio:

„Ovo nije bila presuda za odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim pravni temelj za takve procese“.

Pronaći način da preživimo u BiH

Čović je nakon sastanaka sa braniteljskim udruženjima, predstavnicima hrvatskih političkih opcija u BiH i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem rekao da su razgovori donijeli ohrabrenje hrvatskom narodu u BiH.

„Svi razgovori vežu se za presudu Haškog suda vezanu za našu šestorku. Ovi razgovori su ohrabrenje u BiH, da ne treba izgubiti vjeru, da moramo naći načina kako preživjeti u BiH, graditi našu poziciju u BiH i zadržati poziciju jednakopravnog naroda. Imamo potporu vlasti Republike Hrvatske i to se kroz ove razgovore moglo iščitati“, naveo je Čović.

„Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga ko ima odgovornost kao narod. Mislim da smo jednim dijelom uspjeli, nismo nasjeli na mnoštvo provokacija preko elektronskih medija, medija općenito i društvenih medija gdje se vodio rat. Ono što nama treba je mir na ovom prostoru, a moramo ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda mogu biti dovedeni u napast“, izjavio je Čović.

On je kazao da se presuda u Hagu najviše odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata.

„Vraća nas u povijest, koju ne želimo da se ponovi. Iskazano je opredjeljenje da HNS dobije na težni, da pokažemo zajedništvo u BiH kada je u pitanju skora budućnost. Više smo pričali o budućnosti, nego o prošlosti“, naveo je Čović.

Na sastanku sa predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, istakao je Čović, razgovaralo se i o izbornom zakonu, EU integracijama BiH kao i osnaženju prostora gdje žive Hrvati, kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti iz BiH.

„Moram se zahvaliti gospodinu Plenkoviću, ne trebamo biti u napasti, moramo znati šta moramo cijeniti od evropskih vrijednosti – i zaštiti svoj narod“, zaključio je Čović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se