12 C
Zvornik
20. април 2024.

Srbija ostala bez ključnog dokaza o garancijama SAD u vezi sa Kosmetom

Papir na kojem je Ričard Holbruk, svojeručno, u ime vašingtonske administracije garantovao Slobodanu Miloševiću da se Amerika neće zalagati za nezavisnost Kosova i da će poštovati teritorijalni integritet tadašnje SRЈ, najvjerovatnije je stradao tokom bombardovanja NATO.

Ovom dokumentu, uručenom u oktobru 1998, a koji ima veliki istorijski značaj, i za koji su nam neki od najbližih Miloševićevih saradnika potvrdili da su ga vidjeli, izgubio se svaki trag, što je nedavno za „Novosti“ potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić.

Garancije američkog diplomate nisu jedini važan dokument koji je stradao, zaboravljen ili zagubljen u lavirintima arhivskih depoa, preklapanju nadležnosti institucija, smjenama vlasti tokom prethodnih decenija.

Dačić kaže da je nečuveno to što je srpski primjerak „Dejtona“ netragom nestao kada je DOS preuzeo vlast i da je njihova nebriga o važnoj arhivskoj građi nanijela nepopravljivu štetu:

„Kolika je nebriga o našoj diplomatskoj istoriji najbolje svedoči i to što sam nedavno u arhivu MSP tražio pismo engleskog ministra spoljnih poslova Greja Nikoli Pašiću, iz avgusta 1915, u kojem je on Srbiji nudio da, ako Bugarskoj prepusti pola Makedonije, može da dobije Bosnu i Hercegovinu i izlaz na Јadransko more. To pismo nigde nisam našao, a Britanci čuvaju svoj primerak. To najbolje govori kako se odnosimo prema svojoj istoriji“, rekao je Dačić.

Šef diplomatije Goran Svilanović svojevremeno je tvrdio da on nije zatekao primjerak Dejtonskog sporazuma kada je preuzeo resor poslije 5. oktobra i da je dobio objašnjenje da je dokument možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vrijeme bombardovanja Alijanse.

Živadin Јovanović, koji je 1999. bio ministar spoljnih poslova Јugoslavije, međutim, za „Novosti“, tvrdi da ništa od arhivske građe Ministarstva spoljnih poslova nije uništeno tokom napada NATO:

„Koliko znam, u vreme Svilanovića je izbio požar u zgradi MSP, u dijelu gde je čuvana građa, i pitanje je da li je sporazum možda stradao tada i šta je još od dokumentacije tada uništeno“, istakao je Јovanović.

Prema nekim informacijama, taj požar izbio je na 4. spratu zgrade u Kneza Miloša, u Službi za istraživanje i dokumentaciju, koja je u međuvremenu ukinuta, ali do javnosti nisu dospjele informacije ni o istrazi, niti o eventualnoj individualnoj krivici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se