23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sporazum za kraj rata, MISTERIJA U MIRU

Banjaluka, Pale – Pronalazak originalnog primjerka Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku kod Željka Kuntoša (48) u Palama produbio je dugogodišnju misteriju u vezi sa njegovim nestankom, ali i razne teorije o tome kome je pripadao i otkud kod ovog Paljanina.

Iz institucija su stizale oprečne informacije, a jedino što je donekle jasno jeste da je ovaj primjerak najvjerovatnije onaj koji je poslije potpisivanja pripao Srpskoj.

Hapšenje i istraga

Kuntoša, koji je bio vozač drugog poslijeratnog predsjednika Narodne skupštine RS Dragana Kalinića, uhapsili su u utorak naveče pripadnici MUP-a RS poslije pretresa njegove kuće u kojem je pronađen dokument čijim potpisivanjem je stavljena tačka na rat u BiH. Kuntoš je osumnjičen da je nudio sporazum na prodaju za 100.000 maraka. On je poslije ispitivanja u Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci pušten da se brani sa slobode.

Direktor Policije RS Darko Ćulum izjavio je da istraga treba da pokaže kako je originalni primjerak Dejtonskog sporazuma dospio kod Kuntoša.

– Imali smo tu informaciju određeno vrijeme, a Uprava za organizovani i teški kriminalitet zajedno sa Republičkim javnim tužilaštvom izdejstvovala je naredbu suda za pretres prostorija. U pretresu je pronađen dokument za koji smatramo da je originalna verzija Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku koja pripada RS. Dokument je trenutno u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banjaluka – rekao je Ćulum i naveo da provjeravaju informacije koje ukazuju na to da je Kuntoš planirao da proda dokument.

Kuntošev advokat Miljkan Pucar tvrdi za „Glas Srpske“ da je njegov klijent prije 17 ili 18 godina dobio fasciklu od jedne službenice koja mu je rekla da to zadrži kod sebe.

– Tako je i postupio, a fasciklu nije dirao ni koristio. Policija je došla na vrata, upitali su da li ima neku fasciklu koju je dobio, a on je kazao da ima i pokazao gdje je. Na njoj je bio sloj prašine debljine prsta – kazao je Pucar i dodao da odbrana nije ni vidjela taj dokument.

Pucar tvrdi da Kuntoš nije imao namjeru da sporazum unovči.

– Ko će to kupiti? Prema svim informacijama, originalni dokument se nalazi u sefu Predsjedništva BiH – kaže Pucar.

Teorije u vezi sa sporazumom

Dejtonski sporazum su 1995. godine parafirali tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, RBiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradu Dejtonu po kojem je i dobio naziv. Zvanično je potpisan 14. decembra te godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Priča o tome da niko ne zna gdje se nalaze primjerci Dejtonskog sporazuma postala je aktuelna 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić saopštio da je iz arhiva Predsjedništva nestao originalni dokument iako se znalo da je Alija Izetbegović lično u Sarajevo donio originalni primjerak. Na to se nadovezala i nedavna izjava ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića da je i primjerak koji je dobila Srbija nestao tokom petooktobarske revolucije u Beogradu. To je probudilo spekulacije da primjerak pronađen na Palama zapravo pripada zvaničnom Beogradu. Da misterija bude potpuna, nikada javno nije saopšteno ni gdje je primjerak koji pripada RS.

Mediji su objavili da je izgubljeni primjerak ljetos pronađen u arhivu Predsjedništva BiH i da je javnost ostala uskraćena za tu informaciju jer članovi Predsjedništva nisu postigli konsenzus da ona bude iznesena u javnost. „Glas Srpske“ saznaje u Predsjedništvu da u toj instituciji postoji jedan primjerak, ali da niko nije siguran da li je riječ o originalu jer je dokument nepotpun.

– Treba obaviti vještačenje da bi se utvrdilo da li je original ili nije i vještačenje primjerka koji je pronađen u Palama. Primjerku koji je u Predsjedništvu nedostaju dva ili tri aneksa – rekao je naš sagovornik.

U kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića su rekli da se obratimo nadležnim službama u Predsjedništvu, navodeći da Ivanić ima samo kopiju koju je dobio prije nekoliko godina.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da o pronađenom primjerku ima informacije iz medija i da je Kuntoš u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio vozač ministra inostranih poslova RS i člana delegacije u Dejtonu Alekse Buhe i da postoji mogućnost da je na taj način došao do primjerka sporazuma koji pripada Srpskoj.

– Eto, mi smo našli svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak, pa neka nađu svoje – ustvrdio je Dodik i dodao da informacije da se originalni primjerak naprasno pojavio u arhivu Predsjedništva BiH, a da ga nije bilo 2008. godine, potvrđuju da bošnjačka strana, prvenstveno SDA, nikada nije htjela da prihvati Dejtonski sporazum.

Sa Kalinićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a Buha je istakao da ni tokom ni nakon rata nije imao pratioca.

– Imao sam samo vozača, ali Kuntoš nikada nije bio moj vozač. Odgovor na to kako se original Dejtonskog sporazuma našao kod vozača, ako se našao, morao bi dati neko drugi, a ne ja – rekao je Buha.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić imao je svoje viđenje cijele situacije.

– Nije istina da je Kuntoš bio Buhin vozač, ali jeste Kalinićev. Neka kažu šta je još pronađeno osim Dejtonskog sporazuma i kako je Kuntoš ušao u arhivu Narodne skupštine RS. Neka kažu kod koga je sve bio taj dokument, kod kojih ljubavnica i kako je dospio do Kuntoša. Ništa tu nije slučajno – rekao je Mektić, koji tvrdi da su nađene i druge fascikle i priznanice na određene iznose novca i da na njima stoji ko ih je i u koje svrhe potpisivao.

U Kuntoševoj kući nisu bili raspoloženi za izjave, a Paljani nisu bili previše začuđeni što je u njihovoj opštini pronađen Dejtonski sporazum. Grupa penzionera koji su šetali po paljanskom trgu kažu da su čuli da je pronađen Dejtonski sporazum.

– Hvala bogu pa je pronađen. Ako je original, kako kažu, biće dobro da saznamo šta u njemu piše da ga svako ne komentariše i tumači kako mu padne na pamet – rekao je jedan od penzionera.

Drugi penzioner kaže da mu nije jasno zašto su Kuntoša vodili u policiju.

– Njega treba nagraditi, a ne zatvarati. Dobili smo najvažniji dokument – kaže on.

Prodavac knjiga na šetalištu kaže u šali da ne bi imao ništa protiv da je Dejtonski sporazum donesen njemu da ga unovči.

Komšić

Željko Komšić, koji je 2008. godine javnost obavijestio da u arhivu Predsjedništva BiH nema originala Dejtonskog sporazuma, kaže da je sada došao do informacije da je sporazum u sefu Predsjedništva.

– Sporazum smo 2008. godine tražili u Predsjedništvu i tamo ga tada nije bilo. Koji se sada dokument pojavio, ne znam. To što je sporazum nađen kod vozača otvara druge stvari. Zašto bi neko držao međunarodni sporazum u kući? Da li je to primjerak iz Amerike ili iz Pariza? Na nadležnim institucijama je da to istraže – kaže Komšić i dodaje da ne zna koliko je originalnih primjeraka podijeljeno i koliko ih je stiglo u BiH.

Istraga Tužilaštvo BiH

Nekadašnji poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić podnio je 2009. godine krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krađe originala Dejtonskog sporazuma i ugovora o pristupu CEFTA. U šturom odgovoru Tužilaštva BiH tri godine kasnije nije navedeno da li je uopšte sprovedena istraga o skandalu kojim je BiH osramoćena u svijetu.

– Na moju podnesenu tužbu da su ukradeni Dejtonski sporazum i CEFTA ugovor, Parlament BiH je obaviješten o ničemu – napisao je Jovičić juče na „Tviteru“.

Krajišnik: Koljević original nije donio u RS

Prvi poslijeratni predsjednik Narodne skupštine RS, nekadašnji član Predsjedništva BiH i učesnik pregovora u Dejtonu Momčilo Krajišnik smatra da je u Palama otkriven vjerovatno original i primjerak koji je pripao srpskoj strani.

– Nikakvog saznanja ni podatka nemam o tome otkud to kod Željka Kuntoša, osim nekih mojih pretpostavki. Inače, nikada lično nisam vidio originalni Dejtonski sporazum – kaže Krajišnik za „Glas Srpske“.

Napominje da Dejtonski sporazum nije kompletiran u Dejtonu.

– Tu su ga trojica predsjednika potpisali i administrativno osoblje iz međunarodne zajednice je uzelo te primjerke da ih ponesu u Pariz da bi i tamo bili potpisani. U Parizu je u ime RS kao potpisnik bio određen pokojni Nikola Koljević. On i predstavnik Hrvata iz BiH Krešimir Zubak nisu htjeli da potpišu sporazum, pa su ga potpisali Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. Koliko me sjećanje služi, Koljević nikada primjerak nije donio u RS. Možda ga je donio do Beograda, ali ga nije donio u Pale, makar se ja ne sjećam da jeste – kaže Krajišnik.

Dodaje da su, prema svim indicijama, primjerci ostali kod administrativaca međunarodne zajednice koji je trebalo da ih kompletiraju i pošalju svakoj strani.

– Dok sam ja bio član Predsjedništva BiH, tamo nikada nije stigao primjerak. Na koji je način Dejtonski sporazum došao u posjed Kuntoša to će vjerovatno on reći. Ipak, treba da budemo srećni što je dokument pronađen – rekao je Krajišnik.

On sumnja da se u vezu s nestankom sporazuma može dovesti Dragan Kalinić.

– Baš smo danas razgovarali i on se smije i kaže: „Kakve ja veze imam s tim“ – istakao je Krajišnik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se