5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Pjongjang: Hvasong-15 može da pogodi bilo koji cilj u SAD

Sjeverna Koreja je potvrdila da je uspješno lansirala interkontinentalnu balističku raketu, navodeći da mogu da pogode ciljeve bilo gdje na teritoriji SAD.

Sjevernokorejska državna televizija je objavila da je lansirana raketa Hvasong-15 koja je mnogo jača od prethodnih.

Pjongjang je poslije dva mejseca mira lansirao najsnažniju raketu do sada, a analitičari procjenjuju da oružje ima domet da pogodi čak i ciljeve na teritoriji SAD, prenosi AP.

Novinska agencija KCNA je prenijela da je sjevernokorejski lider Kim Džon Un izrazio „veliko zadovoljstvo“ pošto je raketa dostigla maksimalnu visinu od 3.725 kilometara i prešla 998 kilometara prije preciznog slijetanja u vode u blizini Јapana.

Raketa je letjela oko 1.000 kilometara i pala u Јapansko more, saopštio je Pentagon.

Savjet bezbjednosti UN zakazao je za danas vanrednu sjednicu povodom najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja balističke rakete.

Italija predsjedava Savjetom, a sjednicu su tražili Јapan, SAD i Јužna Koreja. SB je već uveo do sada najstrože sankcije režimu Kim Džong Una kao odgovor na eskalaciju njegovog nuklearnog i balističkog raketnog programa, a SAD i Јapan će vjerovatno tražiti još rigoroznije mjere, navodi AP.

Ovo je prvo lansiranje od kada je Sjeverna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa iznad Јapana 15. septembra.

„Razvoj i unapređenje strateškog oružja ima cilj da brani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje od američke imperijalističke ucenjivačke politike“, navodi se u saopštenju.

Ispaljivanje rakete, ocjenjuje AP, šalje jasnu poruku administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa, koja je vratila Sjevernu Koreju na spisak sponzora terorizma, ali i uništava diplomatske napore da se nesuglasice riješe mirnim putem pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Јužnoj Koreji.

Potpredsjednik SAD Majk Pens je rekao da će biti dobro za Pjongang da „ne testira riješenost Trampa i mogućnosti oružanih snaga SAD“ i dodao da su „sve opcije na stolu“.

Јapanski premijer Šinzo Abe nazvao je balističku probu „nasilnim aktom“ koji se „ne može tolerisati“. On je rekao da tim činom Sjeverna Koreja nije uzela u obzir „snažnu i jedinstvenu volju međunarodne zajednice da se stigne do mirnog rješenja“ i dodao da međunarodna zajednica treba da se ujedini u primijeni sankcija prema Pjongjangu.

Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je da svojim lansiranjem raketa Sjeverna Koreja ugrožava svjetski i regionalni mir i „svakako SAD“. Matis je rekao da to što Sjeverna Koreja nastavlja da gradi rakete može da predstavlja prijetnju za cio svijet.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se