5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Ovjerena knjižica nije uslov za pregled

BANJALUKA – Pacijenti tridesetak zdravstvenih ustanova u Srpskoj kojima zatreba ljekarska pomoć, i ako nemaju zdravstvenu knjižicu kod sebe ili im ona nije ovjerena, dobiće besplatnu zdravstvenu zaštitu jer je uvidom u sistem Fonda zdravstvenog osiguranja RS moguće provjeriti status osiguranika.

Tehničke mogućnosti za uvid u osiguranje pacijenta, između ostalih, imaju domovi zdravlja u Banjaluci, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Šipovu, Prijedoru i Doboju. Od oko 80 zdravstvenih ustanova u RS, uvid u sistem Fonda zdravstva imaju i zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, kao i u bolnicama u Zvorniku, Foči, Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

U Fondu ističu da je provjera statusa osiguranja putem njihovog servisa brži i jednostavniji put korišćenja zdravstvene zaštite, posebno vikendom ili u slučaju hitnoće kada se desi da osiguranik kod sebe nema zdravstvenu knjižicu.

– Na ovaj način moguće je spriječiti i eventualne zloupotrebe zdravstvenih knjižica – kazali su u Fondu i istakli da je ova usluga omogućena svim zdravstvenim ustanovama koje imaju tehničke mogućnosti.

Iako je služba porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka još od 2008. godine povezana sa sistemom Fonda, Banjalučani i dalje prije odlaska ljekaru redovno ovjeravaju knjižice, jer mahom nisu upućeni da se njihov status može provjeriti na licu mjesta.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove u Domu zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da od maja ove godine pristup tom sistemu imaju i u Službi hitne medicinske pomoći, dok će do Nove godine istu mogućnost imati i ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije i ginekologije.

– Cilj je da se pacijentima olakša dobijanje zdravstvene usluge – kazala je Todorovićeva.

I većina Dervenćana redovno prije odlaska kod ljekara provjerava do kada vrijedi „pečat“ u knjižici, dok u tamošnjem Domu zdravlja naglašavaju da nijedan pacijent, koji je došao sa neovjerenom knjižicom, nije vraćen.

– Sve se provjerava na licu mjesta, bez obzira na to da li pacijent ima ili nema knjižicu. Zahvaljujući tehnologiji sada je brže i jednostavnije pratiti i liječenje – kazao je direktor Dom zdravlja Derventa Mirko Šaran.

U Domu zdravlja Han Pijesak ističu da im, od kada su priključeni na sistem Fonda, knjižica gotovo nije ni potrebna.

– Oslanjamo se na sistem koji sadrži sve podatke o osiguraniku. Pogotovo što je kod nas malo mjesto pa svakog pacijenta poznajemo lično, znamo gdje radi i ima li osiguranje – istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Doma zdravlja u Rogatici Siniša Milješić ističe da je i njihova ustanova povezana na sistem Fonda.

– U slučaju da postoji problem sa osiguranjem, pacijenta šaljemo u Fond. One koji ne stignu ovjeriti knjižicu, a imaju osiguranje, liječimo, a knjižica nam praktično ni ne treba jer sve imamo u računarskom sistemu – rekao je Milješić.

Banjalučanka Božana Bojić istakla je da se nedavno pozitivno iznenadila kada je došla u Hitnu pomoć bez ovjerene knjižice.

– Jednom su mi naplatili pregled jer nisam stigla ovjeriti knjižicu. I sada sam se pripremila da ću morati da platim, ali u računaru su našli da sam osigurana – kazala je Bojićeva.

Papiri uskoro prošlost

U Fondu zdravstvenog osiguranja su istakli da je u toku tenderska procedura za uvođenje integrisanog informacionog zdravstvenog sistema u RS. Ovaj sistem podrazumijeva uvođenje, e-recepata, e-kartona i e-knjižica, čime će se, kako kažu, papirne uputnice i recepti izbaciti, što će zdravstveni sistem učiniti još efikasnijim.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se