20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Održana tribina na temu „Nasilje u porodici i odgovor zajednice“

ZVORNIK – U organizaciji Komisije za jednakost i ravnopravnost polova grada Zvornika danas je održana tribina na temu „Nasilje u porodici i odgovor zajednice“.

Dragana Milošević, predsjednica Komisije za jednakost i ravnopravnost polova grada Zvornika, istakla je da se Komisija, organizovanjem tribine, pridružila aktivnostima Centra za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske koje su pokrenute povodom obilježavanja 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

– Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama bio je 25. novembra i sve do 10. decembra obilježavaju se dani aktivizma. Cilj tribine je da ukažemo na aktivnosti Gradske komisije koja ne samo danas, nego tokom cijele godine, podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje odnosa među polovima. Takođe, ova oblast je veoma specifična, nasilje nad ženama u porodici se odvija u jednoj privatnoj sferi, a svi znamo da je jako teško izaći iz sfere privatnosti i prijaviti nasilje. Zato ovim putem želimo da sistemski uvežemo sve segmente našeg društva da se prihvate odgovornosti i uloge na sprečavanju nasilja u porodici i da svi zajedno poručimo da ne treba da prećutimo nasilje nad ženama, nasilje nad djecom, nasilje nad muškarcima – istakla je Miloševićeva.

Na današnjoj tribini član gradske Komisije Biljana Pisić govorila je na temu „Postupanje i saradnja nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici“. Psiholog Dragana Petrović govorila je o „Psihologiji nasilnika i žrtve“, Nikola Drobljak iz Centra za socijalni rad na temu „Zaštita žrtava nasilja u porodici“, predstavnik Policijske uprave Mladen Kojić o „Nasilju nad ženama, stanju na terenu i reakciji policije“, dok je Slavica Tadić, predsjednik Osnovnog suda Zvornik pričala na temu „Pogled iz sudnice, pravni okvir u Republici Srpskoj“. Amra Hamidović iz Misija OEBS-a u BiH govorila je na temu „Nasilje u porodici-zapažanja Misije OEBS-a u BiH“.

Pisićeva je rekla da kada je u pitanju obrazovni sistem nastoje da uvežu sve institucije i sve segmente sa ciljem sprječavanja nasilja u porodici, dodavši da se ne može odvojiti nasilje nad ženama, nasilje u porodici i vršnjačko nasilje, jer su to segmenti koji su međusobno izuzetno vezani.

– Treba napomenuti značaj projekta „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“ koji je pokrenuo Republički pedagoški zavod još 2016. godine i uvezivanja institucija kao što su centri za socijalni rad, domovi zdravlja, policijske stanice, škole i lokalna uprava. Mi smo upravo u fazi formiranja tog tima na dobrobit svih, jer se to pitanje mora sistemski rješavati – rekla je Pisićeva.

Napomenuvši da je za 10 mjeseci ove godine u zvorničkom Centru za socijalni rad evidentirano oko 50 prijava nasilja u porodici, Drobnjak je naglasio da je u posljednje četiri godine na teritoriji grada Zvornika zabilježen pad nasilja u porodici, a samim tim i nasilja nad ženama.

– Želim da pohvalim međusobnu saradnju institucija koje se bave ovom problematikom, a takođe da istaknem da čim se nasilje prijavi u bilo kojoj od ovih institucija, reaguje se u najbržem roku. Građani mogu nasilje prijaviti bilo kojoj od institucija, a takođe prijava može biti kako javna tako i anonimna – rekao je Drobnjak.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se