15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Održana 9. redovna sjednica Skupštine grada Zvornika

ZVORNIK – Danas je održana 9. redovna sjednica Skupštine grada Zvornika na kojoj je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2017. godine. Prema Izvještaju prihodi su ostvareni u iznosu 9.178.873 KM ili 41,29 posto od plana, dok su rashodi realizovani u iznosu 9.764.445 KM odnosno sa 43,93 posto u odnosu na plan.

Načelnik odjeljenja za finansije Srđan Despić istakao je da je za prvih šest mjeseci ostvarenje prihoda bilo ispod plana, ali da su već za devet mjeseci ove godine planska sredstva ostvarena u iznosu od sto odsto.

Odbornici su usvojili i Odluku o usvajanju Nacrta rebalansa budžeta grada Zvornika za 2017. godinu u iznosu 21.842.000 KM.

– Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu ne razlikuje se puno od prvobitno planiranog budžeta, odnosno budžet je manji za 387.380 KM od planiranog. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati ostvarenje prihoda u potpunosti u skladu sa planom – rekao je Despić.

Skupština grada Zvornika usvojila je Informaciju o osnivanju preduzetničkih radnji na području grada Zvornika za deset mjeseci ove godine u kojoj je istaknuto da je za 26 posto više otvorenih od zatvorenih radnji, odnosno osnovano je 111 preduzetničkih radnji, a zatvorene su 82 radnje. Ovo je četvrta godina zaredom da je broj novoosnovanih radnji veći od broja zatvorenih. Na području grada Zvornika danas posluje 807 preduzetničkih radnji u kojima je zaposleno preko 1.400 radnika.

Odbornici su uvojili Odluku o pokretanju procesa izrade Strategije integrisanog razvoja grada Zvornika za period 2018-2027 godina. Novim dokumentom kojim se definišu pravci razvoja lokalne uprave biće zamijenjena aktuelna Strategija kojoj se završava period važenja. Pri izradi ovog strateškog dokumenta tehničku i finansijsku podršku Gradskoj upravi pružiće UNDP.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Zvornika donijesena i Odluka o komunalnim taksama čime je ovaj akt usklađen sa Zakonom o gradu Zvorniku, a izvršene su i određene izmjene. Iznos komunalne takse za korišćenje javnih površina ispred trgovinskih radnji smanjen je sa 0,75 KM na 0,30 KM po jednom kvadratnom metru. Obračun iznosa komunalne takse za korišćenje javnih površina ispred ugostiteljskih objekata za postavljanje stolova umjesto po stolu plaćaće se po kvadratnom metru. Povećana je taksa za postavljanje trakastih natpisa i balona sa 0,50 KM na 1 KM dnevno, dok je smanjena taksa za postavljanje reklama u drugoj i trećoj zoni za 30, odnosno 50 posto. Jedna od izmjena odnosi se na taksu za rezervaciju parking mjesta koja je sa 50 povećana na 60 KM na mjesečnom nivou.

Odbornici su usvojili i Informaciju o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području grada Zvornika za prvih šest mjeseci tekuće godine. U Informaciji je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće, uprkos, kako je navedeno, brojnim činjenicama koje su ga usložnjavale.

Na današnjoj sjednici saopšteno je da odbornik Anel Karić više neće nastupati kao odbornik SDA, već kao odbornik Nezavisnog bloka BiH. Odbornik SP-e Vladimir Mijatović podnio je ostavku na ovu funkciju, a mandat je dodijeljen sljedećem kandidatu na listi SP-e, Branku Pejiću.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se