20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Odobren kredit od 60 miliona evra za vjetropark u Trebinju

SARAJEVO – Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke (KFV) BiH Matijas Šmit-Rozen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona evra za izgradnju vjetroparka „Hrgud“ u Republici Srpskoj i sporazum o dodjeli granta od 13,5 miliona evra za projekat prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Bevanda je nakon potpisivanja rekao da je kredit za izgradnju vjetroparka na području Trebinja alociran na Republiku Srpsku, da će projektom rukovoditi “Elektroprivreda Republike Srpske”, a rok otplate je 15 godina sa grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom.

On je naglasio da će izgradnjom vjetroparka “Hrgud” Republika Srpska dobiti prvi objekat ovog tipa kojim će se proizvoditi energija iz obnovljivih izvora.

“Nadam se da će projekt biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi”, rekao je Bevanda.

Za otpadne vode u Zenici 13,5 miliona evra

On je dodao da će grad Zenica dobiti grant od 13,5 miliona evra za projekat prikupljanja i tretmana otpadnih voda, što će znatno uticati na zaštitu životne sredine u tom gradu, ali i na kvalitet života građana.

“Uz ova sredstva, Zenica će uložiti milion evra, a obezbijeđena je i podrška od 4.750.000 evra od Vlade Švajcarske, jer je za realizaciju cijelog projekta potrebno 19,3 miliona evra”, pojasnio je ministar.

Šmit-Rozen je istakao je da ova dva ugovora predstavljaju prekretnicu djelovanja KFV-a, odnosno Vlade Njemačke u BiH.

“Postrojenje u Zenici će značajno doprinijeti zaštiti životne sredine kao i izvora vode dok je vjetropark `Hrgud` u Trebinju prvi takve vrste u Republici Srpskoj”, rekao je on.

Šmit-Rozen je naglasio da je vjetropark “Hrgud” treći vjetropark koji KFV finansira u BiH, te da je prvi “Mesihovina” u Federaciji BiH /FBiH/ u završnoj fazi izgradnje i biće operativan početkom iduće godine.

“Nije slučajno da smo danas ovdje jer se u Bonu održava UN Globalna konferencija o klimatskim promjenama. Potpisivanje sporazuma o izgradnji vjetroparka smatram najboljim primjerom toga kako se globalni sporazumi primjenjuju konkretnim projektima na terenu”, dodao je on.

Šmit-Rozen je izrazio zadovoljstvo što KFV ima značajanu ulogu u implementaciji danas potpisanih ugovora.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se