18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Narodna skupština RS suspendovala referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH

BANJALUKA – Narodna skupština, nakon maratonske sjednice usvojila je rano jutros odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za odluku o stavljanju van snage sprovođenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i odluke o izboru člnova referendumske komisije glasalo je 46 poslanika, dok je 25 bilo protiv.

Prihvaćeni su zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-a u kojim se, između ostalog, navodi da je potrebno odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH vratiti na dnevni red i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih važnih političkih subjekata sa sjedištem u Srpskoj zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH. Jedan od zaključaka je i da Narodna skupština podržava inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prihvaćen je i zaključak da su optužbe i presude takozvanog pravosuđa na nivou BiH očigledan dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta cjelokupnog pravosuđa, čime se stvara još veće nepovjerenje, udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH.

Odbačeni su amandamani kojej je predložio poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović prema kojima bi Narodna skupština obavezala „Službeni glasnik“ Srpske da za sve odluke koje donese parlament Srpske obezbijedi stupanje na snagu u skladu sa Ustavom Srpske i zakonom: Tražio je i da parlament više ne uvrštava u dnevni red nijedan prijedlog odluke za koju predlagač nije obezbijedio uslove i dao garancije za njeno sprovođenje. Odbačen je i predloženi zaključak da će ovi zaključci stupiti na snagu danom donošenja, da će biti objavljeni u „Službenom glasniku“ Srpske, jednim dnevnim novinama i na veb stranici Narodne skupštine.

Obje tačke dnevnog reda okončane su jutros poslije četiri časa, nakon gotovo 18 časovne diskusije koja je u prvom dijelu sjednice obilovala oštrom raspravom između poslanika stranaka opozicije s jedne i, s druge strane, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera, Željke Cvijanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se