20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Košarac: Rješenje za kršenje Dejtona je nezavisnost Srpske

ISTOČNO SARAJEVO – Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je danas da nezavisnost Republike Srpske jeste rješenje ukoliko se nastavi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma, što je svojim odlukama činio visoki predstavnik, ali i institucije BiH uz podršku visokog predstavnika i dijela međunarodne zajednice.

Komentarišući jučerašnji izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka o stanju u BiH pred Savjetom bezbjednosti UN, Košarac je ocijenio da je njegovo ponašanje u BiH već duži vremenski period problematično i da izaziva različite vrste političkih tendencija.

„Izvještaj je vrlo neutemeljen i jednostran, a visoki predstavnik sada obavlja poziciju lobiste bošnjačkih političkih elita u BiH na način da koristi priliku da kroz izvještaje u Savjetu bezbjednosti UN promoviše ono što je politička potreba Bošnjaka u BiH“, rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On smatra da u zemlji koja želi da ima kandidatski status nema potrebe za postojanjem visokog predstavnika.

„Visoki predstavnik nema nikakav kredibilitet s obzirom da je omogućio različite vrste tumačenja Dejtonskog sporazuma i da su, uopšte, visoki predstavnici na različite načine, kroz različite oblike djelovanja onemogućavali da se Dejtonski sporazum tumači onako kako piše“, naglasio je Košarac, koji je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je podsjetio da su visoki predstavnici u kontinuitetu vršili „krivi prevod“ Dejtonskog sporazuma i omogućavali da mimo dejtonskih ovlaštenja jačaju određene institucije BiH koja nisu dejtonsko rješenje.

Košarac je istakao da je sve to intenzivno rađeno kada je na vlasti bio SDS i PDP u zajedničkim institucijama.

„I današnje ćutanje kadra takozvanog žSaveza za promjenež u ovako tendencioznom izvještaju visokog predstavnika očigledno govori o tome da nemaju kapacitet da stanu uz institucije Republike Srpske i brane ih kada su na meti napada na nekom međunarodnom forumu i pred bilo kojim međunarodnim institucijama“, konstatovao je Košarac.

On je rekao da je bilo za očekivati da se od Saveza za promjene čuje odbrana Republike Srpske kada je visoki predstavnik napada u Savjetu bezbjednosti.

„Nažalost, njihovo ponašanje je politički tragično. Očigledno je da nisu reagovali na napade visokog predstavnika na institucije Republike Srpske i mislim da im prija politika visokog predstavnika“, smatra Košarac.

On je ukazao na to da visoki predstavnik, namećući određene odluke, komentrišući i iznoseći iz ove zemlje različite stavove koji nisu utemeljeni i nisu u skladu sa Dejtonom, vrši snažan pritisak i pravi probleme institucijama Republike Srpske.

„S tim treba prestati i pokazati potpuni kapacitet. Naš stav jeste izvorni Dejtonski sporazum, primjena izvornog sporazuma i ne opravdava se nikakav intervencionizam“, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, ulogu visokog predstavnika, kao lobiste bošnjačke politike, sada preuzima Ustavni sud BiH, odnosno stranci.

„Danas imamo situaciju da, kada treba pričati o kredibilnosti ove zemlje u skladu sa dejtonskim okvirom, imamo situaciju da dominante odluke u ovoj zemlji donose stranci, sudije u Ustavnom sudu i visoki predstavnik koji nanosi štetu Republici Srpskoj, ali i BiH“, rekao je Košarac.

On smatra da u narednom političkom periodu treba da dođe do revizije odluka visokog predstavnika, ali i odluka institucija BiH koje su nastale na neustavan način odlukama visokog predstavnika, te da na tome treba insistirati.

„Ne smiju se više dozvoliti odluke koje će da donesu institucije BiH na štetu institucija Republike Srpske. Ako je rješenje nezavisnost Republike Srpske i ako se nastavi ovakva tendencija – nemamo problem da to kažemo“, poručio je Košarac.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se