23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Srpska zajedno može da dođe do potpune slobode

NEVESINJE – Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje, povodom Dana opštine – Mitrovdana, danas su opštinske povelje dodijeljene predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ratnom komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Dodik je rekao da mu je velika čast što je dobio povelju opštine u Nevesinju, koje je simbol junaštva o kojem se čulo daleko preko granica Republike Srpske.

On je rekao da je danas u Nevesinju sa načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem dogovorio nekoliko važnih investicija koje će popraviti život u ovom mjestu, od izgradnje sportske dvorane, kulturnog centra, rekonstrukcije puteva, te dovođenja novih investicija i zapošljavanjem djece poginulih boraca.

Dodik je naglasio da će od Termoelektrane Gacko zatražiti da zaposle 10 djece poginulih boraca iz Nevesinja.

„Zajedničkom energijom najstojaćemo da riješimo probleme u Nevesinju, od kojih je najveći – nezaposlenost. Ipak, sve to nije dovoljno da se odužimo Nevesinju za stvaranje Srpske“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je u obraćanju na svečanoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje naglasio da je Srpska danas stabilna, da njene institucije funkcionalno rade i da je Srpska samoodrživa, dok je BiH veliko opterećenje.

„Mi smo Srpsku napravili na najteži mogući način. Srpska je stvorena sa idejom da bude nezavisna država i da uđe u savez sa Srbijom. Zašto da o tome ne govorimo? Zašto da se toga bojimo? Zar smo prestali da to želimo – ne nismo, ali razumijemo okvire u kojima se nalazimo. Ti okviri koji su nas gurali u BiH nisu nas uvjerili da tu i ostanemo“, istakao je Dodik.

On je naveo da se međunarodne okolnosti mijenjaju i da je do prije nekoliko godina međunarodna politička scena bila potpuno drugačija – usmjerena na kažnjavanje srpskog naroda.

„Danas je to novi trenutak, ali ovo je i novi politički trenutak za srpsku političku elitu koja treba da osmisli srpski nacionalni plan i program, a ne da polako odustane od onoga što je sveti cilj ovdje, a to je da naša samostalnost treba da bude dobijena našom političkom voljom, a nikakvim ratovima ni destabilizacijama“, naglasio je Dodik.

On je dodao da to danas izgleda neizvjesno, ali da srpski narod, bez obzira koliko mu bilo branjeno, tu veliku želju nosi svakodnevno u svojoj glavi i kolektvnom pamćenju.

Dodik je podsjetio da je u Nevesinju izginulo najviše mladih za slobodu, te da su i oni imali tu ideju.

„Sloboda je sveta riječ srpskog naroda i od kada njegova identifikacija u istoriji postoji, postoji i borba za slobodu. Mi smo danas slobodniji nego ranije, imamo svoju državu – Republiku Srpsku, pravo da odlučujemo o svojim životima, ali to nije dovoljno. Naša stvarna sloboda je da upravljamo svojom Republikom kao zemljom koju volimo jer smo u BiH unijeli državu. Srpska je država od 1991. godine“, podsjetio je Dodik.

On je dodao da Srpska mora da se razvija, da vjeruje u svoje kapacitet i svoje vrijednosti.

„Moramo svi da se okupljamo bez obzira na politike. Moramo da budemo jedinstveni u svemu i da jedinstveno nastupamo jer samo tako možemo doći do svog cilja. Svako nejedinstvo i svako poltronisanje prema strancima, koji su zadali ozbiljan udarac našoj slobodi posljednjih 15 godina oduzmanjem naših prava iz međunarodnog ugovora i davanjem njima mogućnosti da odlučuju ili posreduju u ime nas, dramatičan je gubitak naše slobode“, rekao je Dodik.

On je dodao da Srpska ne želi da ugrozi nikoga jer i oni koji su poginuli u posljednjem ratu u Nevesinju poginuli su braneći svoje kuće, porodice, tradiciju i sjećanje na svoje pretke koji su, takođe, ginuli za slobodu.

„Ne smijemo da odustanemo od srpskog nacionalnog interesa i Republike Srpske. Niko nam ništa neće dati, a svi okolo hoće da nam nešto otmu i to ne prestaje. Nekada su slali divizije na nas a danas pokušavaju kroz priču o demokartiji da nam uzmu prava. Srpska zajedno može da dođe do svoje potpune slobode. Srpska mora da to uradi, jer nesloboda znači zaustavlje naših napora da izgradimo bolji život na ovom prostoru“, poručio je Dodik.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je Mitrovdan najveći praznik za Nevesinje.

„Sada imamo svoju srpsku državu više nego bilo kada“, poručio je Avdalović.

On je dodao da Nevesinje spada u red nerazvijenih opština, ali da se uz pomoć Vlade i predsjednika Republike Srpske rade mnogi projekti. „Od Nevesinja želimo napraviti gradić koji će biti ugodan za život i u koji će svi rado svraćati“, istakao je Avdalović.

Na svečanoj sjednici Skupšine opštine Plaketu „Sveti Dimitrije“ dobili su opštine Nikšić i Prijepolje – za pomoć Nevesinju u ratu, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu, Udruženje Hercegovaca u Novom Sadu i posthumno ratni hirurg Slobodan Duka, te Goran Knežević iz Nevesinja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se