24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Derventa se oprostila od beskućnika koji je živio na starom hljebu, a ostavio gomilu novca

DERVENTA – Bio je obrazovan, načitan, ali je živio sam, skromnim životom, kazali su mještani derventskog naselja Lug, koji su se oprostili od sugrađanina Jove Ćulibrka (69), čija smrt je izazvala pometnju jer je u njegovoj bolničkoj postelji pronađeno oko 70.000 KM.

Iako ga niko od članova familije nije posjećivao tokom bolesničkih dana niti je on ostavio nečiji kontakt, danas se na sahrani pojavila rodbina, koja je tvrdila da nije tačno da nema porodicu, mada komšije govore da ga nisu obilazili.

„On je bio inženjer, od njega se stvarno mogla čuti neka pametna riječ, ali se bio opustio, kada malo alkohol preuzme… Prije tri-četiri godine je išao u Prijedor, u neki rudnik, nešto je bio kratko, nekoliko mjeseci radio. Nakon toga se vratio. Ne možeš vjerovati da tako obrazovan čovjek takvim životom živi“, priča komšinica Mara Sibinčić.

Živio je, kažu komšije, u neuslovnom objektu, koji je više ličio na garažu nego na kuću, u kojem je u posljednje vrijeme bila isključena struja, a izdržavao se od rada u susjedstvu, pomažući komšijama.

„Kada je trebalo kositi, on meni pokosi, ja njemu platim, napraviti držalicu za lopatu, motiku, vile, bilo šta, to je on radio“, kaže Anđa Maras.

Dodaje da je Ćulibrk u Derventu došao 1995. iz Bosanskog Petrovca.

„Tu u prodavnici su mu davali stari hljeb, onaj povrat, i novine. Svaki dan je novine čitao. Jedne donese, pročita, pa vrati, daju mu druge“, prisjeća se Mara Sibinčić.

Do prije koju godinu živio je s majkom, pričaju komšije, a nakon njene smrti bio je potpuno sam, ali je u razgovoru pominjao da ima polubrata po ocu, koji ga navodno nije posjećivao.

„Nikada nikog nisam viđala, on je pričao da ima polubrata i od tetke sinove, to računaju kao braću. Ponekad su mu samo navraćali ovi što voze balvane iz Petrovca, valjda komšije“, navodi Marasova.

Pred kućom u kojoj je živio zatekli smo rodbinu, koja nam nije dozvolila ulazak u dvorište, poručujući da nije tačna informacija koju su objavili mediji da Ćulibrk nije imao porodicu.

„Ne želimo vaše prisustvo ovdje. Mi smo se zaprepastili kada smo čuli u medijima da je objavljeno da on nema porodicu. Kako nema? Evo nas. Ne možete fotografisati, jer ćemo i mi fotografisati vas, da se zna da ste bili ovdje“, poručio je jedan član porodice, koji je rekao da će tužiti i bolnicu i medije.

Kako saznajemo, dobojska bolnica uspjela je da stupi u kontakt sa Ćulibrkovim polubratom, a u derventskom Centru za socijalni rad nam je rečeno da oni ne organizuju njegovu sahranu, iako su po službenoj dužnosti preuzeli tijelo preminulog. Dodaju da su se pojavili članovi porodice, polubrat i rođaci.

Novac koji je pronađen kod pokojnika mogao bi završiti u derventskom Osnovnom sudu, koji bi trebalo da sprovede ostavinsku raspravu ili da ovlasti nekog od notara da obavi taj posao.

Upravo iznos novca u raznim valutama, markama, evrima i dinarima, sve zajedno oko 70.000 KM, najviše intrigira javnost, koja se pita zašto je Ćulibrk živio tako skromnim životom, a imao novca.

„On je govorio da ima neki stan, neko nasljedstvo, možda je to sada prodao. Tolike pare imati, a da živi teško, ne znam“, kaže Mara Sibinčić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se