20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ćulum: Smatramo da je pronađeni Dejtonski sporazum originalna verzija koja pripada RS

BANJALUKA – Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da istraga tek treba da pokaže odakle originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma kod Željka Kuntoša i na koji način je do njega došao.

„Imali smo tu informaciju određeno vrijeme, a Uprava za organizovani i teški kriminalitet zajedno sa Republičkim tužilaštvom izdejstvovala je naredbu kod suda za pretres prostorija. U pretresu je nađen dokument za koji smatramo da je originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku koja pripada Republici Srpskoj“, rekao je Ćulum novinarima u Banjaluci.

On je naveo da se provjeravaju informacije koje ukazuju na to da je Kuntoš planirao da proda ovaj dokument.

Ćulum je istakao da se dokument trenutno nalazi u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banjaluka.

On je naglasio da je juče uhapšeni Kuntoš predat u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva, te da je pod istragom koja se nastavlja.

„Svako ko bude doveden u vezu sa ovim dokumentom biće saslušan“, dodao je Ćulum.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić potvrdila je  da je Željko Kuntoš /48/ pušten da se brani sa slobode. Ona je navela da je Kuntoš ispitan i da ne postoje uslovi za njegovo dalje zadržavanje.

Kuntoša su juče na Palama uhapsili pripadnici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za organizovani i teški kriminalitet, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog sporazuma.

Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Podsjetimo takođe da je potvrđeno ekskluzivno za Anadoliju od izvora bliskog kolektivnom šefu države, da se originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini nalazi u sefu Arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se