14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

NJEGOVI CRTEŽI OSTAVLJAJU BEZ DAHA Nevjerovatan talenat Đorđa (16) iz Zvornika

Gluvonijemi slikar Đorđe Stevanović (16), jedan je od brojnih članova Slikarske radionice „Paleta“ u Zvorniku, čiji radovi govore više od 1.000 riječi.

Gradska uprava Zvornik, kroz rad Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju, ali i direktnim kontaktima, dolazi u susret sa mladim ljudima kojima je potreban mali podsticaj da iskažu talente.

 – Čuli smo da u Tehničkom školskom centru u Karakaju u drugom razredu ima mladić sa potpunim oštećenjem sluha, čije crtanje profesore ostavlja bez daha. S obzirom na to da godinama podržavamo Slikarsku radionicu „Paleta“, kontaktirali smo Jovu Lalića, slikara, pedagoga, osnivača i utemeljivača slikarske radionice „Paleta“ i roditelje Đorđa Stevanovića, i povezali ih sa ciljem uključivanja Đorđa u program „Palete“. Danas znamo da smo dobro uradili – rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

On je naglasio da će Gradska uprava nastaviti da podržava angažman Đorđa u okviru slikarske radionice „Paleta“. Ovaj talentovani mladić iz Karakaja od prošlog mjeseca redovno pohađa časove slikanja. Prema mišljenju pedagoga Jove Lalića, odlično se uklopio u okruženje i saradnju sa drugim polaznicima.

– Došao je kod mene po preporuci Gradske uprave. On besprijekorno crteže dovodi do savršenstva. Njegove valerske vrijednosti odaju lični senzibilitet i karakter jednog ozbiljnog crtača. Komunikacija, koje sam se pomalo plašio, je odlična. Sjajno su ga prihvatili i ostali članovi „Palete“. Taj odnos među njima, u cijeloj priči, fascinira – priča Lalić.

Materijalna situacija porodice Stevanović, prema njegovim riječima, nije sjajna. Đorđe ima mlađu sestru, koja je osmi razred, i koja je takođe, gluvonijema. Uprkos tome, cijelu porodicu čine borci za prave vrijednosti.

– Đorđe nam svojim primjerom poručuje da je najvažnije vjerovati u sebe i slijediti talenat, jer bez toga, teško da se može bilo šta napraviti. Naravno, potrebni su trud, upornost, požrtvovanost i faktor sreće, koju treba isprovocirati. Đorđe i ja komuniciramo rukama, blagim osmjesima. Ta frekvencija naše komunikacije ni meni, u suštini, nije jasna, ali funkcioniše. Moja velika želja je da on jednog dana postane dobar dizajner, ili slikar, ili grafičar. Njegovi roditelji imaju mnogo povjerenja, što je za mene velika odgovornost, od koje ne bježim – poručuje Lalić.

Kada dođe vrijeme, dodaje on, namjerava da kontaktira i profesore koji bi Đorđu pomogli u daljem školovanju.

– Kod mene djeca tokom rada uvijek slušaju dobru muziku i razgovaraju. Đorđe je za to vrijeme maksimalno posvećen onom što radi. Vjerovatno ćemo učiti i znakovni jezik kako bi imali bolju i lakšu komunikaciju sa njim. U narednom periodu želim da organizujem i akciju kako bi prodici Stevanović, koliko god možemo, olakšali život – rekao je Lalić.

Na mladima je da budu nasmejani

Slikarska radionica „Paleta“ u Zvorniku, počela je sa radom 2003. godine sa ciljem šire afirmacije likovnog i kulturnog stvaralaštva. Osnivač i utemeljivač slikarske radionice, slikar i pedagog Jovo Lalić, svoj rad i dugogodišnje iskustvo u oblasti slikarstva, usmjerio je prema mladim talentima. – „Paleta“ je u kontaktu sa društvom 15 godina, ali je i u „tihoj izlaciji“ – nema politike, rijaliti priča, i ništa što bi mlade odvuklo tamo negde gdje ne treba. Na mladima je da budu srećni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se