14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

ZVORNIK – Danas je u Zvorniku za predstavnike srednjih škola regije Birač održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju čiji je organizator Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Slavica Kuprešanin iz Ministarstva rekla je da Nacrt donosi puno novina, te da je struktuiran tako da se najveći dio promjena se odnosi na srednje stručno obrazovanje, uz uvažavanje i opšteg obrazovanja i umjetničkog obrazovanja.

– Između ostalog jedna od novina je da će učenici u srednjim stručnim školama biti u obavezi da provedu praksu u trajanju od 15 dana u kontinuitetu u nastavnoj godini uz obavezu učenika ili škole da odrede gdje će obaviti tu praksu. Novina je uvođenje Savjeta za preduniverzitetski nivo koji će biti vrlo značajan u kreiranju cijelog preduniverzitetskog obrazovnog sistema. Kad je riječ o novom zakonskom rješenju, to je i izbor direktora kojeg na prijedlog ministra imenuje Vlada bez ograničenja mandata – rekla je Kuprešanin.

Ona je dodala da Nacrt zakona donosi dva potpuno nova poglavlja, jedno se odnosi na vanredno obrazovanje učenika, a drugo na kvalitet obrazovno-vaspitnog rada kojim se uvodi samovrednovanje i spoljašnje vrednovanje škola.

Biljana Pisić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač, smatra da je Nacrt veoma dobro i stručno urađen.

– To je upravo ono što nama treba, edukacija ne samo profesora, nego i poslodavaca i koordinacija između poslodavaca, roditelja i profesora. Takođe, kad su u pitanju lokalne zajednice i trezorsko poslovanje, ono što je bilo otežavajuće naročito u lokalnim zajednicama jeste nepostojanje posebnog koda. Mi smo imali sreću u našoj Gradskoj upravi da već osam godina imamo taj podračun i upravo zato mogu reći da su namjenska sredstva korišćena za opremanje škole i vidi se da je u ovu školu uloženo preko milion KM u proteklim godinama – istakla je Pisićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se