3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Ustoličen vladika zvorničko-tuzlanski Fotije

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je danas svečano ustoličen u tron, poručio je da će se truditi da njegova služba bude prožeta Јevanđeljem i da će Crkva nastaviti da se bori za svoju autonomiju i slobodu svojih prosvjetnih ustanova, jačajući nacionalnu svijest u narodu.

Vladika Fotije rekao je u besjedi o istoriji Eparhije zvorničko-tuzlanske, da je ona prošla veliku golgotu, kako od Austro-ugarske u Prvom svjetskom ratu, tako i u Drugom svjetskom ratu od Nezavisne Države Hrvatske.

„Tada su stradali mnogi pravoslavni sveštenici sa svojim narodom, čime su se pridružili opštem mučeništvu Srpske pravoslavne crkve na prostorima bivše Јugoslavije“, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

Vladika Fotije je poručio da to izgleda, nažalost, nije bilo dovoljno, pa su se dogodila nova stradanja u tragičnim dešavanjima od 1992. do 1995. godine.

[mom_video type=“youtube“ id=“auMcO3nQp7Y“]

„Da li je sve tako moralo biti – ne znamo, ali ono što znamo jeste da iz istorije treba učiti za budućnost da bi svim narodima koji žive na ovim prostorima, i Srbima i Hrvatima i Bošacima bilo bolje“, rekao je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski je naglasio da Crkva „nema ništa silnije od poziva svih na pokajanje koje je temelj novoga života“, te da je pokajanje jedini istinski duhovni lijek koji svima može pomoći.

„Izabran sam za episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske da budem vaš duhovni otac i učitelj. Trudiću se da moja služba bude prožeta Јevanđeljem“, poručio je vladika Fotije i pozvao vjerujući narod da svojim djelima budu svjedoci živoga Hrista.

Vladika Fotije je pozvao vjerujući narod Eparhije zvorničko-tuzlanske da nastave zajedno sve ono što je dobro započeto u ovoj eparhiji, da nastave sa gradnjom hramova i da vode zajedno svoj narod putem Svetog Save i putem svetih Nemanjića.

„Naš put treba da bude put svetih naših otaca, koji nas uče ljubavi prema Bogu i bogosluženju i neprestanoj brizi o sirotinji. U svemu ćemo sarađivati sa državnim intitucijama Republike Srpske, kao i sa institucijama na nivou BiH, ne zaboravljajući nikad na svoju majku Srbiju“, rekao je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski je naveo da je radi opšteg dobra potrebna saradnja i sa predstavnicima Islamske zajednice i Rimokatoličke crkve, jer narod od vjerskih velikodostojnika želi da čuje riječi utjehe, mira i praštanja.

Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije podsjetio je da je, po promisli Božijoj, već 18 godina služio kao episkop u Eparhiji dalmatinskoj.

„Dolazeći tamo zatekao sam apokaliptičku pustoš, kuće i crkve bez krovova, razrušene manastire i prognan narod“, rekao je vladika Fotije i dodao da je samo uz Božju pomoć sve to prevaziđeno.

Vladika Fotije je istakao da je sada, sa blagoslovom Svetog arhijerejskog sabora SPC i Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, postavljen za episkopa zvorničko-tuzlanske eparhije, prebogate svojom istorijom.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije svečano je danas ustoličen u Sabornom hramu Presvete bogorodice u Bijeljini.

Ustoličen vladika zvorničko tuzlanski Fotije 1Episkop Fotije je na ovom mjestu naslijedio vladiku Hrizostoma, izabranog za mitropolita dabrobosanskog.

U tron episkopa vladiku Fotija svečano je danas uveo Njegova svetost patrijarh Srpski Irinej.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poželio je episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju da sije sjeme ljubavi prema svom narodu, ali i prema svima drugima, jer je ljubav najveća snaga koja pobjeđuje svako zlo u ovom svijetu.„Zlo zlim nikada nije pobeđeno, samo dobrim i ljubavlju, trpljenjem i ako to činimo Bog je na našoj strani, a kada je Bog na našoj strani ko će protiv nas“, poručio je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej rekao je nakon ustoličenja vladike Fotija u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog, da je Sabor Srpske pravoslavne crkve imao uvid u njegov rad u Eparhiji dalmatinskoj, u tom trusnom području nekadašnje zajedničke države, sa nadom da će onako kako je uspješno radio u svojoj prvoj eparhiji nastaviti i ovdje da radi.

On je dodao u obraćanju vjernom narodu da je vladika Fotije sa svojim sveštenstvom i narodom, ne tako davno, preživljavao teške dane.

„Zar ne čujemo te rane naše teške prošlosti? One nisu male i ne mogu nikada u potpunosti zarasti, ali se nadamo, uz pomoć Božiju, i imajući u vidu zapovijest `ljubi bližnjeg svog`, da će vladika Fotije u svom odnosu prema sveštenstvu, narodu, ali i prema svim narodima, to uvijek imati na umu“, rekao je patrijarh Irinej, obraćajući se episkopu Fotiju.

Zvaničnici Srpske uputili su čestitke Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju povodom ustoličenja u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog.

[mom_video type=“youtube“ id=“Wi9Pl3ZrIDc“]

Među brojnim zvaničnicima, koji su prisustvovali ovom svečanom događaju bili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, i u ime Vlade Republike Srpske ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar energetike, industrije i rudarstva Petar Đokić, te član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Ustoličenju su prisustvovali generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, te pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i druge zvanice, sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti i brojni vjernici.

Izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević izjavio je da novoustoličeni episkop zvorničko-tuzlanski Fotije dolazi iz mučeničke Eparhije dalmatinske i da će kao pravi duhovni vođa znati da okupi vjernike.

Ministar industruje, energetike i rudarstva Petar Đokić izrazio je uvjerenje da će novoustoličeni episkop zvorničko-tuzlanski Fotije svojim znanjem, mudrošću i sposobnošću omogućiti da ova uspješna eparhija nastavi da napreduje.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je danas svečan dan jer je Eparhija zvorničko-tuzlanska, ustoličenjem vladike Fotija u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog, dobila veoma važnu ličnost za svog duhovnog vođu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se