8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Počelo obilježavanje krsne slave Sabornog hrama

ZVORNIK – Svetom liturgijom i lomljenjem slavskih kolača danas je u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku počelo obilježavanje Male Gospojine, krsne slave hrama.

Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Vidoje Lukić, a nakon što je litija u trostrukom opohodu obišla oko Sabornog hrama, obavljeno je i lomljenje slavskog kolača.

Lukić je, čestitajući slavu hrama, rekao da Saborni hram s pravom nosi ime saborni jer okuplja narod na saborovanje, na svetu molitvu, na svetu tajnu pričešća i sve druge sastanke i dogovore koji su po volji Bogu.

Kum slave hrama je Goran Marković, dok će sljedeće godine biti Slobodan Stefanović.

Svetoj liturgiji prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, kao i veliki broj vjernika.

Proslava krsne slave hrama biće nastavljena večernjom službom, nakon čega će biti organizovano narodno veselje.

Gradnja Sabornog hrama počela je 8. avgusta 2008. godine. Ima pet kupola, od kojih je centralna visoka 33 metra, što simbolizuje godine Isusa Hrista provedene na zemlji, te dva zvonika sa krstovima visine od po 55 metara, dok je hram sa oltarom širok 19, a dugačak 20 metara.

Saborni hram, koji je još u izgradnji, prva je pravoslavna bogomolja koja se na području Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka, jer je postojeći hram Rođenja Svetog Jovana Preteče sagrađen 1823. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se