9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Muslimani proslavljaju Kurban-bajram, širom BiH klanjan bajram-namaz

SARAJEVO – U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram.

Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je, između ostalog, u bajramskoj hudbi kazao da nacionalistička retorika i nesuvisli politički obračuni ne mogu zadovoljiti potrebe običnih ljudi.

20170901074837606235

„Mi muslimani jutros obilježavamo prvi dan Kurban-bajrama 1438. hidžretske godine. Veliki je ovo mubarek dan za nas, za svakog muslimana i muslimanku. Posebno su radosni oni koji su obavili obrede hadža i oni koji će žrtvovati kurban. Radosni su i oni čija je ruka ispružena, čija je sreća uslovljena darežljivošću drugih. Danas slave svi svjetovi, jer se veliča ime Allahovo i jer je ovaj blagdan Njemu posvećen. Tradicija ovog Bajrama nas povezuje s Ibrahimom, a.s., praocem vjerovjesnika, neka je na sve njih Allahovih mir i spas. Iako su se ljudi tokom dugih stoljeća udaljili jedni od drugih, u njima nikada nije zgasla potreba da se upoznaju, da se susreću i podsjećaju da smo djeca istih roditelja Adema i Have, neka je na njih Božiji blagoslov“, kazao je Kavazović.

Bajram-namaza klanjan i u Ferhadiji

20170901075048590564

Klanjanjem bajram-namaza u džamiji Ferhadija, muslimani u Banjaluci dočekali su prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama, islamskog praznika prinošenja žrtve i najznačajnijeg blagdana muslimana.

Bajram-namaz i hutbu u džamiji Ferhadija predvodio je muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, koji se vjernicima obratio i prigodnom bajramskom porukom. Nakon kljanjanja bajram-namaza, uslijedilo je i bajramovanje u haremu banjalučke džamije.

Beograd: Veliki broj vernika klanjao bajram-namaz

20170901075041208847

Veliki broj vjernika klanjao je danas bajram-namaz u Bajrakli džamiji u Beogradu, čime je počela proslava Kurban-bajrama.

Veliki broj vernika klanjao je u džamiji i ispred nje, a u blizini jedine džamije u Beogradu bila je prisutna i policija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović rekao je da je čovjek ono što Alah najviše voli i da nema života bez čovjeka.

„U ovom danu, kada se odričemo nečega, moramo znati čega i zašto. Žrtvuje se ono što ti je drago, što voliš i za čim čezneš“, rekao je Nasufović tokom molitve.

Nasufović je u bajramskoj poslanici, koja je predstavljena juče, poručio da milioni muslimana u svijetu taj praznik dočekuju rasuti zbog rata i pozvao one koji žive u miru da ne dozvole da praznik dočekaju posvađani sa članovima svoje porodice.

U zagrebačkoj džamiji na bajram-namazu više od 2.500 vjernika

20170901074830568155

U prepunoj zagrebačkoj džamiji na Kurban-bajram namazu muslimani iz Zagreba i okolice obilježili su još jedan veliki islamski praznik prinošenja žrtve.

Glavna dvorana zagrebačke džamije i ove je godine bila premala za primiti sve vjernike koji su došli na Kurban-bajram namaz, tako da se klanjalo i u pomoćnim prostorijama Islamskog centra. Procjenjuje se da se okupilo preko 2.500 muškaraca, koji su nakon obreda kupili crvene ruže za svoje supruge, majke i sestre.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se