9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Investicija za kraj finansijskog posrtanja Olimpijskog centra „Jahorina“

JAHORINA – Olimpijski centar „Jahorina“ zadužiće se kroz emisiju hartija od vrijednosti za 10,35 miliona maraka koje će biti uložene u proširenje i uređenje staza, te sistem za osnježavanje, čime bi trebalo da bude zaustavljeno finansijsko posrtanje ovog akcionarskog društva.

Zaduženje je predviđeno planom poslovanja za ovu godinu, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Skupštine akcionara, nakon koje je rečeno kako će novac biti uložen i u vodosnabdijevanje, te izgradnju vještačkog jezera na vrhu Jahorine, a koje bi bilo svojevrsna ljetna atrakcija, pišu Nezavisne novine.

„U ovom momentu sistem za osnježavanje nam je prioritet i to iz više razloga, a posebno zbog produženja sezone sa 60 na 130 dana i vraćanja Jahorine na evropsku mapu ski-centara, što će se dobiti ovom investicijom“, kazao je Dejan Ljevnaić, v.d. direktora OC „Jahorina“.

On je dodao da će od ovog investicionog plana neposredni efekat imati Olimpijski centar, a posredni ugostitelji, hotelijeri, ski-škole, ski-rentali, transportni radnici, proizvođači hrane, ali i mnogi drugi, odnosno lokalna privreda.

„Jahorina sigurno ima potencijal, mnogo više pozitivnih stvari, najviše strateških. Imamo blizinu međunarodnog aerodroma, veliki grad, odlične hotele na planini, prelijepu planinu“, rekao je Ljevnaić i dodao kako se sada treba okrenuti procedurama javnih nabavki.

Poručio je i kako zasad nema govora o prodaji imovine OC „Jahorina“, sve dok se ne podigne njena vrijednost.

Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“, smatra kako je s jučerašnjom sjednicom Skupštine problem Jahorine, a kojim se bavi cijela Vlada Republike Srpske, konačno riješen.

Govoreći o imovinsko-pravnim odnosima, Elek je naveo da je većina lokacija riješena te da je jedino ostao problem u vezi s preduzećem „Gras“ i izrazio nadu da će i ovaj problem biti riješen u korist OC-a.

Govoreći o neplaćenim potraživanjima koje Olimpijski centar ima prema IRB-u RS kazao je kako je sporazum spreman i da je preostalo da ga Vlada RS potvrdi.

„To bi trebalo da se realizuje u narednih petnaestak dana“, kazao je Elek.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, kazao je kako Vlada RS podržava finansijski plan poslovanja i investiranja u Olimpijski centar i pružio podršku Upravi.

„Vlada RS stoji iza ovog projekta, iza menadžmenta Olimpijskog centra, kao i Nadzornog odbora, jer su došli pravi ljudi na pravo mjesto“, istakao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će doći do realizacije projekata navedenih u planu poslovanja, ali i obaveza koje su bile ranije, a odnose se na Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske.

„Sve ovo će se realizovati na sjednici Vlade Srpske u narednom periodu, tako da će se vrlo brzo definisati i obaveze po sporazumu između Olimpijskog centra i IRB-a“, rekao je Gluhaković.

Kada je riječ o imovinsko-pravnim odnosima OC „Jahorina“, Gluhaković je naveo da su ovlaštenja data menadžmentu i Nadzornom odboru, da oni procjenjuju to pitanje.

„Nadzorni odbor je sve vrijeme u kontaktu s Republičkom geodetskom upravom, kako bi se objekat nekadašnjeg hotela „Jahorina“ mogao staviti u funkciju“, istakao je Gluhaković.

Inače, Vlada RS je juče donijela odluku da OC „Jahorina“ dodijeli subvenciju od 300.000 maraka za pripremu naredne zimske sezone.

Podsjećamo, OC „Jahorina“ je prošlu godinu završio sa gubitkom od 4,35 miliona maraka, što je skoro identičan rezultat u odnosu na godinu ranije.

U finansijskom izvještaju koji je objelodanjen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je akumulirani minus ovog preduzeća dostigao 21,12 miliona maraka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se