15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Igra živaca SAD i Sjeverne Koreje

Nakon preleta strateških bombardera SAD u neposrednoj blizini Korejskog poluostrva, Sjeverna Koreja premješta svoje avione i pojačava odbranu na istočnoj obali.

Kako je prenijela južnokorejska agencija Jonhap, citirajući Nacionalnu obavještajnu službu Južne Koreje, SAD su namjerno objavile kuda su preletjeli strateški bombarderi, jer Sjeverna Koreja, po svemu sudeći, nije posjedovala podatke da se to događa.

Nacionalna obavještajna služba nije izdala komentar, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Ho izjavio je u ponedeljak da je predsjednik SAD Donald Tramp objavio rat njegovoj zemlji i da Pjongjang zadržava pravo da preduzme kontramjere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u sjevernokorejskom vazdušnom prostoru.

“Čitav svijet bi trebalo da se jasno sjeća da su SAD te koje su prve objavile rat našoj zemlji”, rekao je Ri novinarima u Njujorku, prenosi Rojters.

“Pošto su SAD objavile rat našoj zemlji, mi ćemo imati svako pravo da preduzmemo kontramjere, uključujući i pravo da oborimo američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica vazdušnog prostora naše zemlje. Tada će se znati odgovor na pitanje ko će biti duže tu”, istakao je ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje.

Ri je poslije obraćanja novinarima otišao u svoj automobil, ali se ubrzo vratio da bi rekao još nešto. “U svjetlu objave rata koju je iznjela Trampova administracija, na stolu vrhovnog vođe DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) biće sve opcije”, kazao je Ri.

Njegove riječi su, kako prenosi Rojters, bile odgovor na upozorenja koja je administracija američkog predsjednika iznjela, a kojima je takođe poručeno da su na stolu američke administracije sve opcije kada je u pitanju Sjeverna Koreja, njen nuklearni i raketni razvoj i njena prijetnja da posjeduje oružje koje može da pogodi američko kopno.

Ri je govoreći u UN u subotu, rekao da je gađanje američkog kopna raketama Sjeverne Koreje neizbježno, nakon što je “Gospodin Zli predsjednik” Tramp nazvao lidera te države “malim raketašem” u samoubilačkoj misiji.

Tramp je u subotu na Tviteru poručio da, ukoliko je ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje u UN prenio stavove lidera te zemlje Kim Džong Una, “oni neće još dugo biti tu”.

Strateški bombarderi američkog Ratnog vazduhoplovstva Rokvel B-1B “lanser” u subotu su uz pratnju lovačkih aviona proletjeli nadomak obale Sjeverne Koreje. Portparolka Pentagona Dejna Vajt saopštila je da je ovaj prelet bio najbliži obalama Sjeverne Koreje u 21. vijeku, naglasivši da SAD tako žele da pokažu da ozbiljno shvataju bezobzirno ponašanje Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

“Ova misija je demonstracija američke odlučnosti i jasna poruka da predsjednik ima mnogo vojnih opcija da porazi svaku prijetnju”, rekla je Vajtova. Prema njenim riječima, SAD su spremne da iskoriste sve vojne kapcitete da odbrane svoju zemlju i saveznike.

Tanjug

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se