9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Gradovi spremaju teren za donacije iz Srbije

ZVORNIK – Rukovodstvo RS usaglasilo je juče sa čelnicima lokalnih zajednica u Srpskoj i onima u Federaciji u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo redoslijed koraka koje treba da preduzmu s ciljem što bolje i brže realizacije infrastrukturnih projekata za koje je Srbija donirala 5,5 miliona evra.

Novac koji je obezbijedila Srbija prebačen je na poseban račun Vlade RS. Vlada Srbije uplatila je 13. septembra novac koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć lokalnim zajednicama nakon sastanka političkog vrha Srpske i Srbije nedavno u Beogradu.

Novac će, između ostalog, biti utrošen za izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulice u Palama, izgradnju sportske dvorane i trga u Istočnom Sarajevu i sanaciju pješačkog mosta na Drini između Zvornika i Malog Zvornika. Milion evra biće utrošeno za projekte u FBiH, odnosno u Bosanskom Petrovcu, Bosanskom Grahovu, Drvaru i Glamoču.

Na jučerašnjem sastanku u Palati Republike naglašeno je da projekti moraju biti završeni u potpunosti i da moraju biti pronađeni dodatni izvori finansiranja ako obezbijeđeni novac ne bude dovoljan. Predstavnici nekih od opština istakli su da planiraju da projekte realizuju već u idućoj godini.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je poslije sastanka da je novac, koji je obezbijedila Srbija, prebačen na poseban račun Vlade RS i da je sa gradonačelnicima i načelnicima opština jasno definisano na koji način će moći da ga koriste za projekte.

– Procedure moraju biti ispoštovane do kraja za sve projekte. Sve mora da ide transparentno i ti projekti moraju biti završeni u potpunosti. To znači da u slučaju da novac koji dobiju ne bude dovoljan za cijeli projekat, moraju pronaći dodatne izvore finansiranja. Neće se ići u projekte dok sav potreban novac ne bude na raspolaganju. Ne želimo nezavršene projekte. Oni koji sprovedu tender i potpišu ugovor sa izvođačem radova mogu povlačiti novac prema situacijama u realizaciji projekta – rekao je Dodik.

Predstavnici lokalnih zajednica izrazili su zadovoljstvo zbog donacije i razumijevanja koje za probleme u njihovim sredinama ima Srbija. Naglasili su da je riječ o značajnim investicijama.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova u RS, izjavio je da su projekti heterogeni, odnosno da se odnose na izgradnju putne infrastrukture, obdaništa, rekonstrukciju pješačkog mosta, studentskog doma i izgradnju sportske dvorane i trga.

– Uputili su nas u 15 koraka koje ćemo preduzimati da bismo završili projekte. Sastanak nam je pomogao da planiramo i sredstva ako budu nedostajala, a koja će biti realizovana u narednoj godini. Svi naši projekti su sa terena, tako da se tu radi o projektima koje su sami građani kandidovali – rekao je Ćosić.

Načelnik Drvara Goran Broćeta istakao je da će novac biti iskorišćen na najbolji mogući način u infrastrukturne projekte.

– Ovu pomoć smo dugo očekivali i veoma je važna, jer je i te kako poznato kakvo je stanje u ovim opštinama – rekao je Broćeta.

Prvi čovjek Glamoča Radovan Marković naglasio je da će danas imati konačnu listu projekata koje će delegirati, jer su ih u planu imali više – od snabdijevanja vodom do podrške za prevoz učenika i rekonstrukcije sportsko-rekreativnog centra.

– Nema potrebe da žurimo sa tim, a i građevinska sezona je na izmaku. Najvažnije je da sve bude dobro pripremljeno prije početka realizacije. Novac je na računu, a naše je da pripremimo sve kako treba i onda na proljeće da započnemo posao – rekao je Marković.

Sastanku Dodika i gradonačelnika i načelnika opština u kojima će biti realizovani projekti iz donacija Srbije prisustvovali su i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija.

Raspodjela novca za projekte u FBiH (evra)

Drvar                            – 350.000

Bosansko Grahovo        – 200.000

Glamoč                          – 200.000

Petrovac                       – 100.000

Gradovi u RS u kojima će biti realizovani projekti

– Zvornik

– Vlasenica

– Pale

– Istočno Novo Sarajevo

– Brčko

– Trebinje

– Krupa na Uni

– Jezero

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se