15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: BiH ne preduzima dovoljno protiv povratnika ID

BEČ – Predsjednik RS Milorad Dodik ocjenjuje da BiH ne preduzima dovoljno, niti deluje preventivno protiv povratnika s ratišta u Siriji, koji su se borili na strani ID.

Dodik je, poslije razgovora sa zamenjikom gradonačelnika Beča Johanom Gudenusom, ukazao da u BiH postoji zakon koji predviđa kazne za lica koja se priključuju terorističkim organizacijama, ali da sarajevske vlasti ne preduzimaju ništa protiv povratnika-boraca Islamske države.

Dodik je kazao da je pitanje bezbjednosti prioritetna tema u Evropi i svetu, a posebno u BiH koja je, kako je svugdje poznato, bila rasadnik pripadnika muslimanske zajednice koji su se bore na strani Islamske države.

„Oni se sada vraćaju i predstavljaju opasnost. Želimo da se zna da veoma pratimo način na koji djeluju i šta rade“, poručio je on.

S tim u vezi je kazao da je imao obavezu da upozna austrijske prijatelje da BiH ne preduzima dovoljno.

Takođe je ukazao da u Austriji postoji mnogo organizacija koje radikalizujuće djeluju na Balkanu i koje su sada u fokusu ovdašnje javnosti.

„Veoma je važno da budemo zajedno u antiterorističkoj koaliciji“, podvukao je Dodik.

Istakao da je da sada postoji veće interesovanja za BiH jer su neki procesi zahvatili Austriju i druge dijelove Evrope, pa je naše iskustvo bitno.

Prije par godina dok smo govorili o zabrađivanju za pare, mi smo bili loši momci, a sada vide isto i kod sebe“, objasnio je on.

Dodik je pozvao srpsku zajednicu u Austriji da glasa za Slobodarsku partiju (FPO) čiji je Gudenus potpredsjednik, ukazujući da se radi o stranci koja je srpskom narodu prijatelj ne od skoro, već i prije jedne decenje.

„Podržavam aktivnosti zamjenika gradonačelnika Beča. On ima veliko razumijevanje za srpsku zajednicu, koju pozivam da podrži FPO na slijedećim izborima. Nailazimo kod njih na razumijevanja za našu poziciju. Za razliku od ovog vremena treba naglasiti da su oni to razumevanje imali i prije jedne decenije“, podvukao je on.

Zamjenik gradonačelnika Beča Gudenus je kazao da je uvijek čast primiti predsjednika RS, koji je dobar prijatelj glavnog grada Austrije i FPO.

Prenio je da je razgovarano o daljem produbljivanju odnosa dvije zemlje i naroda.

„Vjerujem da smo u Beču pronašli dobru osnovu, jer mnogo Austrijanaca srpskog porijekla i Srba živi ovde, koji su postali veoma važni sastavni dio našeg društva“, rekao je Gudenus.

Ukazao je da je sa Dodikom razgovarao i o porastu islamizacije u Evropi, pitanje u vezi kojeg se od šefa RS može dosta naučiti.

Mi se borimo za svaki glas, i jsno je da u Beču već ima oko 150.000 Srba, a u Austriji oko 300.000. Mnog od njih postali državljani i mogu da glasaju. Svi su dio našeg društva i prijateljstvo između naša dva naroda je istorijsko i zbog toga se mora njegovati“, ukazao je on.

Gudenus je rekao da se radi o odbrani zajedničkih vrendosti, koje su sada u opasnosti kao nikada do sada.

Svi evropski hrišćanski narodi treba da rade na očuvanju tih vrednosti“, zaključio je on.

Predsjednik Srpske održao predavanje u Beču

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je BiH eksperiment koji nije donio rezultate. „BiH je za nas ludačka košulja, eksperiment koji nije donio rezultate“, rekao je Dodik na predavanju u Beču o temi „Pozicija Rusije u jugoistočnoj Evropi“.

Predsjednik Srpske je istakao da BiH predstavlja koncept liberalnog društva koji je vrlo brzo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma upao u probleme, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

„Zbog želje da uspostavimo mir, pristali smo na sporazum koji je pravljen bez nas“, rekao je Dodik i istakao da Srbi nikad nisu pristali na centralizovanu BiH.

Predsjednik Srpske je govorio o srpsko-ruskim odnosima i ulozi Rusije na Balkanu, koju je ocijenio konstruktivnom i korektnom.

Uz veliki broj gostiju iz austrijskog i ruskog privrednog i kulturnog života, te diplomatskog kora, predavanju u sali Društva austrijsko-ruskog prijateljstva u Beču prisustvovao je i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se