18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bond uhapsio četiri švercera cigareta

BANJALUKA – Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Bond“ juče je na području Banjaluke i Tuzle razbila organizovanu kriminalnu grupu švercera cigareta i uhapsila četiri osobe.

Prema nepotvrđenim informacijama, u Banjaluci su privedeni Nenad Petreš, Predrag Pećanac i njegova supruga Marijana Despenić, a u Tuzli Mustafa Hadžiavdić. Prema nezvaničnim informacijama, tokom hapšenja jednom od osumnjičenih je pozlilo pa je intervenisala Hitna pomoć. Uhapšenu četvorku SIPA sumnjiči da su duži period krijumčarili cigarete iz Crne Gore i Srbije u BiH i Hrvatsku. Akcija „Bond“ izvedena je po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a pretresene su tri lokacije na području Banjaluke i Tuzle. Nije saopšteno šta je tačno pronađeno i zaplijenjeno u tim pretresima.

Iz SIPA je, ne navodeći imena uhapšenih, saopšteno da je istragom otkriveno da je osumnjičena četvorka cigarete preko granice krijumčarila skrivene u vozilima.

– U njima su imali izrađena posebna skrivena spremišta i pregrade za krijumčarenje robe i tako su uspijevali da švercuju cigarete. Tokom rada na ovom predmetu u prethodnom periodu je u saradnji sa drugim agencijama pronađena i oduzeta veća količina cigareta bez akciznih markica. Osumnjičeni su švercom izbjegli da plate potrebne akcize – rekli su u SIPA i dodali da se istraga u ovom slučaju nastavlja.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je tokom akcije „Bond“ prikupljeno dovoljno dokaza koji potvrđuju da osumnjičeni duže vrijeme organizovano krijumčare velike količine cigareta.

– Oni su načinili veliku štetu budžetu i nezakonito stekli ogromnu imovinsku korist. U narednom periodu postupajući tužilac ispitaće osumnjičene i donijeti odluku o daljim mjerama – saopšteno je iz Tužilaštva BiH ne navodeći više detalja.

Nezvanično saznajemo da je je grupa otkrivena zahvaljujući ranijim zapljenama cigareta bez markica i operativnim informacijama policije. Osumnjičeni su prije privođenja praćeni.

Uhapšeni Nenad Petreš je policiji poznat od ranije po prevari učenika Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Mrkonjić Grada, koje je agencija „Big nec travel“, čiji je on suvlasnik, vodila na ekskurziju u Crnu Goru.

Zbog ove prevare banjalučko Okružno tužilaštvo 2015. godine podiglo je optužnicu protiv Petreša i drugog suvlasnika pomenute agencije Miodraga Božića iz Laktaša. Optužnica ih tereti da su sa školom potpisali ugovor o vođenju đaka na ekskurziju u Budvu, gdje su, nakon što im je doznačen sav novac, prevarili učenike, jer im nisu uplatili smještaj u hotelu.

Ranije akcije

SIPA i druge agencije izvele su u prethodnom periodu više akcija čiji je cilj suzbijanje šverca cigareta i duvana. Granična policija BiH u akciji „Pat“ u junu ove godine uhapsila je 19 osoba zbog šverca akcizne robe i zaplijenila 43.000 kutije cigareta bez akciznih markica vrijednih oko 170.000 KM. Oduzeta su 153 kilograma rezanog duvana vrijednog oko 15.000 KM. Banjalučka policija je u martu u akciji „Kupac“ privela sedam osoba zbog nedozvoljene prodaje akciznih proizvoda i oduzela 17.000 kutija raznih cigareta vrijednih 80.000 KM. Tokom januara u akciji „Rojal“ SIPA je pretresla pet lokacija i uhapsila dvije osobe zbog šverca cigareta i duvana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se