15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Skupština RS da usvoji status vojne neutralnosti

BANJALUKA – Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj zatražiće u Narodnoj skupštini RS suspenziju deklaracije o evroatlantskim integracijama BiH, kao i da bude utvrđen neutralni vojni status, te zabraniti knjiženje vojne imovine bez saglasnosti Narodne skupštine RS, piše Glas Srpske.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik juče je nakon sastanka članova koalicije u Banjaluci kojem su prisustvovali lideri DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić, te potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, DNS-a Nedeljko Čubrilović i SP-a Živko Marjanac, rekao da je stav ove tri stranke da na prvoj idućoj sjednici Narodne skupštine bude pokrenuto pitanje suspenzije ranije donesene deklaracije koja podr‘ava evroatlantske integracije.

– Zatražićemo da Skupština preuzme obavezu dalje demilitarizacije u BiH. U vezi sa pitanjem vojnog angažovanja, u Srbiji postoji odluka o tome, i u RS treba donijeti konačnu odluku koja će biti usaglašena sa stavom Srbije, a to je neutralni status – istakao je Dodik.

Kazao je da su odluke o knjiženju vojne imovine na BiH neustavne i da Ustavni sud BiH nije imao pravnog osnova za njihovo donošenje.

– Imovina ne pripada BiH. To je nasilje pravosudnih institucija koje je direktno upereno protiv RS i njene imovine. Predložićemo izmjene zakona i usvojićemo ih po hitnom postupku, a njima ćemo zaštititi imovinu i predvidjeti da nema uknjižbe po nalogu drugih organa izvan RS, bez saglasnosti Narodne skupštine – naglasio je Dodik.

Predsjednik je pozvao glavnog revizora u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS Duška Šnjegotu da podnese ostavku, ili će biti smijenjen.

– Imajući u vidu političku zloupotrebu Službe za reviziju i glavnog revizora koji tendencioznim informacijama pokušava da dovede javnost u zabludu u vezi sa određenim činjenicama, biće pokrenuta njegova i smjena tima u Službi za reviziju. Pozivam ga da podnese ostavku, inače će biti smijenjen – rekao je Dodik.

Istakao je da su prihodi u fondovima povećani za 100 miliona, te da su  prihodi od direktnih i indirektnih poreza veći za 40 miliona, i to sve bez MMF-a.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota kazao je da će najvjerovatnije danas biti održan kolegijum u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora, nakon čega će se izjasniti o pozivu da podnese ostavku.

Suša i požari

Milorad Dodik je istakao i da postoji ozbiljan problem sa sušom koja je desetkovala poljoprivrednu proizvodnju, te da će to uticati na planirani rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, zbog čega se moraju preduzeti adekvatne mjere. Kazao je da institucije veoma predano rade na gašenju požara. Međutim, on je istakao da je i lično u Trebinju čuo da se namjerno pali šipražje, zbog čega policija mora da reaguje.

Dodik je govoreći o budžetu i ekonomskoj politici za iduću godinu rekao da su ovi dokumenti u pripremi.

Interpelacija

Dodik je rekao da opozicija u RS najavljenim interpelacijama pokušava da destabilizuje situaciju u RS, te da Vlada na sva pomenuta pitanja u interpelaciji daje odgovore kroz redovne izvještaje, javne debate.

– Nema potrebe za raspravom u parlamentu i vladajuća koalicija neće glasati za dnevni red. Treba da se bavimo tekućim pitanjima i stabilizacijom koju sprovodimo veoma uspješno – rekao je Dodik. Poručio je SDS-a da može da protestuje i da je sve to demokratija.

Branislav Borenović je najavio tri dodatne interpelacije o radu javnih preduzeća, borbi protiv korupcije i kriminala, te demografskih kretanja u RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se