18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Šest smrti ruskih diplomata u devet mjeseci

LONDON/MOSKVA – Šest ruskih diplomata iznenada je preminulo tokom posljednjih devet mjeseci, a u svim slučajevima zvanična istraga je navela da je riječ o bolesti ili srčanim udarima, navodi britanski „Indipendent“.

Ruski ambasador u Sudanu nedavno je pronađen mrtav u bazenu u svojoj rezidenciji u Kartumu.

On je šesti visokopozicionirani ruski diplomata koji je iznenada umro u inostranstvu od prošlogodišnjih američkih izbora, navodi list.

Sudanski ministar spoljnih poslova objavio je da je Mirgayas Sihirinski, koji je bio u ranim šezdesetima godinama, umro, ali nije naveo uzrok smrti ruskog diplomate.

Portal AFP citirao je policijskog portparola, koji je rekao da je ambasador pronađen u svom bazenu.

Ujutro, na dan američkih izbora, ruski diplomata Sergej Krivov /63/ pronađen je kako leži u nesvijesti na podu ruskog Konzulata u Njujorku, sa povredom glave.

Ruski funkcioneri objasnili su da je umro od srčanog udara.

Prošlog decembra Andrey Karlov /62/, ruski ambasador u Turskoj, ubijen je s leđa dok je držao govor na izložbi fotografija u Ankari. Islamski fanatik ispalio je osam hitaca na ambasadora.

U januaru je ruski konzul u Atini Andrej Malanin /55/ pronađen mrtav na podu kupatila u svom stanu. Policija je rekla da izgleda da je Malanin umro prirodnom smrću.

Nekoliko sedmica kasnije, Aleksandar Kadakin umro je u dobi od 68 godina nakon kratke bolesti, rekli su izvori portala „Hindustan tajms“. Kasnije je objavljeno da je umro od bolesti srca.

U februaru je umro i Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN – srušio se u svojoj kancelariji. Testovi nakon smrti pokazivali su da je umro od srčanog udara.

Zapadni mediji navode da je diplomatski posao stresan, a neki su se bavili i spekulacijama o drugačijim uzrocima smrti diplomata, ali niko nije iznio nikakav dokaz za te tvrdnje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se