18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Prazna obećanja o vraćanju imovine SPC u Sarajevu

BANJALUKA – Srpska pravoslavna crkva u Sarajevu ne odustaje od zahtjeva da joj u tom gradu, po ugledu na druge dvije vodeće vjerske zajednice, bude vraćena imovina koja je dekretom oduzeta u procesu nacionalizacije poslije Drugog svjetskog rata. I pored činjenice da BiH nema Zakon o restituciji, Islamska zajednica i Katolička crkva odavno su već u posjedu svoje imovine.

Međutim, zbog opstrukcija vlasti u Sarajevu, svi dosadašnji pokušaji Srpske pravoslavne crkve, pa čak i obećanja predstavnika međunarodne zajednice, završili su neuspjehom.

Mnogo puta prije toga je obećavala, a 2010. godine, vlast u Sarajevu, uz hvalospjeve tadašnjeg i sadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka, čak je i potpisala Memorandum o vraćanju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, objekta bivše Bogoslovije.

Juna te 2010. godine Incko je tvrdio da će se studenti teologije Srpske pravoslavne crkve vratiti u Sarajevo.

Papir je odavno požutio, potpisi izblijedjeli. A vladajući se, u bajkovitom multi gradu, i po nekoliko puta, mijenjali. No, veteran u sarajevskom bijelom dvoru, kao na ekskurziji, ostao je da stoluje! Da skandalozna poređenja vrši i relikte prošlosti, pa i rodne mu države, Sarajevom širi. Odavno već zaboravio je, šta je sve potpisivao i šta obećavao, u gradu u kojem su bogoslovi nauku izučavali još krajem 19. vijeka. Danas ih međutim, nema. Znanje i dalje crpe u Foči, a srpskom zadužbinom baškare se studenti sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

– Bogoslovija nije jedini objekat, ali je vrlo značajan u smislu simbolizma i prosto jedne dobre želje i namjere da se otpočne sa tim procesom i da se on na kraju završi kako bi oni koji su vlasnici došli u posjed svoje imovine – kaže Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve

Međutim, sarajevska vlast, pravno nasilje iz 1945. godine nastavlja. Skriveno, pod plašt nedostatka novca za izgradnju novog smještaja Ekonomije i nepostojanja Zakona o restituciji. No, činjenice ih demantuju.

Iz „skromnih“ budžeta znali su ekspresno da isplate i po milion maraka na ime kaucije osumnjičenima za ratne zločine. Bez Zakona o restituciji Islamska zajednica je, primjera radi, ušla u posjed i posljednjeg metra oduzete im imovine. Pravoslavnoj crkvi ni metra nije vraćeno, osim dvije oronule kapele na grobljima, otete nakon posljednjeg rata.

– To je zadatak novoizabranog mitropolita koji će se dolaskom u Sarajevo svakako aktivno uključiti u to. Siguran sam da će u kontaktima sa vlašću i ostalima iznaći najbolje rješenje za srpski narod i Crkvu – kaže Stupar.

Od Srba i Pravoslavne crkve komunisti su dekretom oduzeli desetine stambeno-poslovnih objekata i još više kuća, hektare najatraktivnijeg zemljišta na kojem su kasnije izgrađene i današnje zgrade Parlamenta i Savjeta ministara, sportski kompleks Zetra, hotel Holidej in, Sud i Tužilaštvo… spisku nikada kraja.

– Prosvjeta u Sarajevu ima oko 15 objekata prema zapisniku od 6. maja 1949. godine, kada su zabranjena nacionalna društva u bivšoj Jugosloviji. Znači, imamo zapisnički konstatovano primopredaju oduzete imovine – kaže Savo Vlaški predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo.

Oduzimani su tada Srbima i cijeli kvartovi, poput ovoga u kojem je sada smješteno Esnafsko-mehandžijsko društvo, jedino pravoslavno koje baštini stoljetnu tradiciju. Dućani i magaze sa ćiriličnim natpisima, odavno su sa sarajevske vjetrometine, nestali.

– Samo na Baščaršiji moja porodica je imala osam radnji. Što se tiče nekretnina koje su bile u Sarajevu, njih je strašno mnogo, one vrijede milijarde i milijarde – kaže Slavica Radović, predsjednica Esnafsko-mehandžijskog društva „Esnafi“.

Sve to bi trebalo da bude predmet Zakona o restituciji. No Zakon u bajkovitom gradu Sarajevu, za razliku od svih drugih demokratskim mjerilima premjerenih, nikako da ugleda svjetlo dana. Možda i ne bi trebalo da čudi, jer neki drugi, novokomponovani biznismeni i profiteri, baškare se zadužbinom sarajevskih Srba, dok oni ili njihovi potomci, već preživjeli pakao apokalipse, grade neke nove gradove!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se