8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Makedonski analitičar: Samo jedna zemlja mogla da se umiješa u odnose Skoplja i Beograda

BEOGRAD – Nakon izjava zvaničnika Srbije da je Makedonija, uz učešće strane sile, preduzimala ofanzivne mjere prema Srbiji, ostalo je nedorečeno koja je to strana sila.

Aleksandar Mitevski iz makedonskog Centra za istraživanje i analizu kaže za „Sputnjik“ da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je rekao da ne misli da je ta strana sila Rusija.

„Kapacitet za tako nešto ima samo Amerika. Mislim da je sve ovo dobro osmišljen plan da se promijeni rukovodstvo na cijelom Balkanu, kako bi oni mogli lakše da sprovedu svoje planove i da na silu gurnu zemlje Balkana u NATO“, tvrdi sagovornik „Sputnjika“

Mitevski, takođe, podsjeća na činjenicu da javnost u Makedoniji nikad nije podržala niti podržava činjenicu da je zvanično Skoplje priznalo kosovsku nezavisnost.

„Posljedice koje Makedonija može da pretrpi ukoliko Srbija odluči da promijeni stav po pitanju imena Makedonije mogle bi da budu dalekosežne. To bi značilo da bi svaki bilateralni ugovor, koji je potpisan između Makedonije i Srbije, mogao da postane predmet revizije i novo pregovaranje za svaki ugovor, bilo da se radi o ugovorima o trgovini ili dobrosusjedstvu. To bi bila najgora varijanta“, objašnjava Mitevski, uz komentar da od rukovodstva u Srbiji zavisi da li će do toga doći.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se