18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Izgorjelo 15 odsto teritorije Ljubinja

TREBINJE, SARAJEVO – Požari koji danima bukte širom BiH uzimaju danak, a najgora situacija je u Ljubinju. Darko Krunić, načelnik Ljubinja, kazao je za „Nezavisne“ kako je situacija i više nego kritična. Kaže da je izgorjelo oko 15 odsto teritorije Ljubinja.

„Najgore je na putu Ljubinje – Stolac. Tu su i sela Ubosko i Poljice. Ukoliko vatra zahvati ta sela onda je gotovo. Ako vatra uđe u brda ode sve do Bileće“, upozorava Krunić.

Inače, radi se o razvijenim selima gdje se mještani bave poljoprivredom, pretežno uzgojem crvene paprike popularne roge.

Opštinu su prije koju sedmicu isto pogodili požari u kojima je uništeno 15 odsto teritorije.

„Sada gori na drugoj strani opštine. Šta da vam kažem, ono što nije izgorjelo prošli put – sada će“, kaže Krunić.

Krunić je istakao da je vatrogascima, kojima pomažu mještani i pripadnici Civilne zaštite, neophodna pomoć, te da ulažu velike napore da presijeku požarnu liniju dugu sedam do osam kilometara i odbrane pedesetak domaćinstava. Vatrogasna vozila parkirana su kod kuća da ih brane u slučaju da dođu u opasnost.

Prema njegovim riječima, radi se o veoma nepristupačnom terenu, gdje se ne može prići automobilima, već oko 150 ljudi pokušavaju da požar gase naprtnjačama.

Pomoć pružaju i vatrogasci iz Stoca, jer se jedan krak širi prema toj opštini.

„Požar s lijeve strane puta ide prema opštini Stolac, a sa desne prema našim selima Poljice i Ubosko“, kaže Krunić.

Veliki faktor u požarima imali su i ljudi, jer prema informacijama dobijenim iz Policijske uprave Trebinje potvrđeno je da su tri lica privedena zbog izazivanja požara u Ljubinju.

Da se požari stave pod kontrolu otežavaju nepristupačan teren i vjetar koji duva, a plamen ide i do 50 metara u visinu.

Na putu Stolac – Ljubinje u mjestu Žegulja zbog vatre koja gori s obje strane magistrale juče je bio obustavljen saobraćaj.

„Sve snage koje imamo na raspolaganju probavaju zaustaviti širenje požara prema selu Poljica, ali i vratiti ovaj prometni pravac u funkciju, jer se stvaraju velike gužve“, kazao je Miodrag Ilić, šef Vatrogasne jedinice Ljubinje, napominjujući da je ugroženo selo Poljica jedno od naseljenijih u ovom kraju.

Zbog obustavljenog saobraćaja preporučeno je koristiti alternativni pravac Stolac – Berkovići – Bileća.

U selu Turica na Trebinjskim brdima, kao i u Popovom polju takođe su aktivni požari, koje trebinjski vatrogasci pokušavaju da stave pod kontrolu.

Pokušavaju da ugase i dio požara koji se približava selu Strujići.

Na svu sreću imovina nije bila ugrožena.

Na području Nevesinja situacija na požarištima je bolja nego što je bila početkom vikenda.

„Požari na području Kovačice, Kifinog Sela i Morina su ugašeni, tokom dana trebalo bi da bude stavljen pod kontrolu i požar u selu Jasena, gdje su vatrogasci uspjeli da odbrane stambene objekte“, izjavio je Drago Laketa, komandir Vatrogasne jedinice Nevesinje.

Vatra ja izazvala i velike probleme u Istočnom Sarajevu, gdje vatrogasci neprestano dežuraju kako bi spriječili širenje požara, koji je aktivan na miniranom području u blizini puta prema trebevićkom tornju.

„To područje je opasano trakom, a kolege od juče dežuraju kako bi spriječile da se požar proširi“, rekao je vatrogasac Neđeljko Mirković.

U FBiH registrirani su požari na više područja, od kojih je većina nakon intervencija vatrogasnih jedinica uspješno lokalizovana.

Prema posljednjim podacima Operativnog štaba Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), na području HNK odnosno grada Mostara Profesionalna vatrogasna jedinica tog grada angažovana je na gašenju požara na Gubavici, Malom polju, Žitomisliću, u Hodbini, Bafo naselju, na Buni i u Bakinoj luci, gdje su gorjeli nisko rastinje i trava.

Sve ukupno tokom protekla 24 sata bilo je 17 manjih intervencija, 12 u Mostaru i pet u Čapljini.

Na području Bihaća Profesionalna vatrogasna jedinica tog grada imala je više intervencija na gašenju požara.

Požari su buktali i u Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Zenici, Cazinu, Maglaju, okolini Tuzle, Žepču i Zavidovićima.

Izgorjeli i električni stubovi Dio Hrguda u berkovićkoj opštini od preksinoć je bez struje, jer su u požaru, koji je prekjuče izbio na području nekoliko sela, izgorjeli i električni stubovi. Bez struje su zaseoci Selišta, Babin Do i Koritnik na Hrgudu.

Radnici su na terenu i zasad je poznato da je izgorjelo sedam električnih stubova. Još je neizvijesno kada bi se napajanje strujom u ovim mjestima moglo normalizovati.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se