5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Zvornik večeras osvjetljen lilama (foto)

ZVORNIK – Večeras je u Zvorniku masovno održano tradicionalno petrovdansko lilanje. Ponajviše djeca sa roditeljima izašla su na ulice i parkove ne bi li obavili ovaj stari hrišćanski običaj. Najmasovnije je bilo ispred Kasine i zvorničkog hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Uoči Petrovdana velikog praznika posvećenog svetim apostolima Petru i Pavlu, u našem narodu postoji običaj paljenja lile.

Lila je mlada kora koja se skida sa divlje trešnje ili breze, niže se na sirov drveni štap i suši na suncu. Uoči Petrovdana, kada padne mrak, izađe se na mjesto gdje se narod obično okuplja, trgove, raskršća, seoska uzvišenja i pali se lila. To je običaj u kome učestvuje omladina. Na tim mjestima se mogu ložiti vatre i od drugog materijala. Zapaljenu lile su pastiri obnosili oko torova, prijeteći naravno u šali domaćicama da će im zapaliti torove ili pčelinjake, a one su ih od tih prijetnji odvarćale iznoseći pred njih sir, mlijeko ili kajmak.

Paljenje lile i petrovdanske vatre podsjećaju hrišćane na vrijeme gonjenja hrišcana u apostolsko doba. U vrijeme apostola Petra i Pavla, hrišćane su rimski carevi vezivali za drvene stubove, natapali smolom i palili. Njihova su tijela gorjela kao buktinje i osvjetljavala gradske trgove i parkove u Rimu.

foto: Pigeon studio

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se