4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Žalba ponovo ruši tender za pasoše?

Kancelarija za razmatranje žalbi u narednih nekoliko dana, najdalje početkom iduće sedmice, trebalo bi da odluči o sudbini četvrtog tendera za nabavku pasoških knjižica, vrijednog oko 20 miliona KM.

Na ponovo raspisani tender 5. juna žalile su se dvije kompanije, i to kao i ranijih godina francuska kompanija „Gemalto“ i jedna austrijska firma, a rok od 30 dana, do kada Kancelarija za razmatranje žalbi treba da odluči, ističe početkom iduće sedmice.

„IDDEEA ima rok do marta iduće godine da završi s tim tenderom jer sa sadašnjim dobavljačem ugovor važi do tada, tako da ne bi trebalo da bude problema“, ispričao je izvor „Nezavisnih“ blizak Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, potvrdio je za federalne medije da su dvije kompanije uložile žalbu i da se čeka njihova odluka, nakon čega će se znati dalji koraci.

„Do tada je cijeli proces zaustavljen. Takav je zakon. Nadamo se samo kako će sve biti gotovo u skladu sa rokovima“, rekao je Osmanović, naglašavajući da je stabilizovano izdavanje pasoša i da nema problema.

Podsjećanja radi, posljednji, četvrti tender za nabavku pasoških knjižica raspisan je 5. juna i to nakon problema koji su se pojavili pošto je istekao četvorogodišnji ugovor sa banjalučkom firmom „Milbauer“. Kako na vrijeme nije bio izabran novi dobavljač, u jednom trenutku u BiH nije bilo pasoških knjižica i građani koji su krajem aprila i početkom maja predavali za pasoše nerijetko su čekali i duže od 30 dana.

U IDDEEA smo juče pokušali dobiti zvanične odgovore na postavljena pitanja u vezi sa četvrtim tenderom za nabavku pasoških knjižica, međutim nijedan od telefona nije bio u funkciji jer su preseljavali.

O IDDEEA i njenom smještaju juče je bilo riječi i na sjednici Doma naroda parlamenta BiH kada je Sredoje Nović, delegat iz Kluba srpskog naroda, pozvao Savjet ministara BiH da konačno riješi pitanje smještaja IDDEEA u Banjaluci.

Osmanović je podsjetio da je ranije raspisan tender za potrebe IDDEEA o izgradnji 9.000 metara kvadratnih korisnog prostora vrijednosti 22 miliona KM, ali da je on poništen.

„Za IDDEEA je dovoljno 4.000 metara kvadratnih prostora za smještaj i zbog toga danas postoji dilema kako izgraditi sjedište Agencije u Banjaluci ili je bolje raspisati tender i kupiti prostor“, rekao je Osmanović.

Inače, IDDEEA će, po svemu sudeći, izgubiti 1,4 miliona KM, koliko je platila građevinsku dozvolu još 2014, a koja će isteći u novembru ove godine.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se