20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Umjesto što se prepucavate, pomozite Srbima u Mostaru

MOSTAR – Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru pozvala je političke predstavnike srpskog naroda da, umjesto prepucavanja i političkih obračuna preko njihovih leđa, pomognu u zaustavljanju diskriminacije Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu /HNK/ i Mostaru. 

U saopštenju Koordinacije se navodi da ih iznenađuje i žalosti praksa da se predstavnici stranaka koje zastupaju interese Srba sjete građana srpske nacionalnosti u Mostaru onda kada to nalaže potreba njihovog političkog trenutka, a ne činjenica da je srpska populacija u Mostaru grubo diskriminisana, nekonstitutivna i nepoželjna za zapošljavanje.

„Umjesto da našu nezavidnu poziciju koriste kao municiju za političke obračune, pozivamo ih da iskoristite svoj politički uticaj da nam pomognu u rješavanju ozbiljnih problema koji predstavljaju svakodnevni teret i ugrožavaju samu egzistenciju Srba u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu“, ističe se u saopštenju.

Oni dodaju da Srbi u HNK nisu konstitutivni i pozivaju političke predstavnike srpskog naroda da pomognu i zaustave tu dugogodišnju diskriminaciju koja ima za cilj da od njih napravi građane drugog reda

Koordinacija ističe da se kršenje prava Srba najbolje vidi u gruboj diskriminaciji pri zapošljavanju u institucijama HNK i Grada Mostara, te javnim preduzećima.

„Konstantno zaobilaženje građana srpske nacionalnosti pri zapošljavanju direktno ugrožava samu egzistenciju mostarskih Srba“, kažu iz Koordinacije.

Podsjećaju da je na posljednjem konkursu MUP-a HNK od 70 kandidata za policajce prošlo tek troje Srba, iako u kantonalnom MUP-u prema važećim zakonskim propisima nedostaje najviše Srba u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

„Deklarativna podrška nije dovoljna. Pozivamo srpske političare da konkretnim djelovanjem pomognu da ispravimo nepravdu koja stoji u kantonalnom ustavu, kao i opasnu praksu veta na zapošljavanje, koja je, ukoliko se nastavi, direktno usmjerena na onemogućavanje života građana srpske nacionalnosti na prostoru Mostara i doline Neretve“, saopšteno je iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se