7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Srpska ostaje bez radne snage

BANJALUKA – Na tržištu rada RS broj radno sposobnih stanovnika do kraja 2021. godine biće smanjen za 59.000 osoba zbog migracija i negativnog prirodnog priraštaja, što će se negativno odraziti na ekonomiju Srpske.

Projekcije koje bude zabrinutost iznesene su u analizi tržišta rada koja je obuhvatila period od 2016. do 2021. godine. Ona je juče razmatrana na okruglom stolu koji je organizovala Unija udruženja poslodavaca RS kako bi ukazala na negativne trendove na tržištu rada.

Analiza pokazuje da je broj radno sposobnog stanovništva u posljednjih deset godina smanjen za 79.000 osoba – sa 964.000 iz 2006. na 885.000 u 2015. godini.

– Trend pada broja radno sposobnih stanovnika biće nastavljen jer neće biti značajnijih promjena koje bi uticale na njegovo zaustavljanje. U 2016. godini imali smo 867.000 radno sposobnih, a ta brojka biće svedena na 808.000 u 2021. godini – navedeno je u analizi.

Negativan prirodni priraštaj i migracije uticaće na to da broj djece uzrasta do 15 godina do kraja 2021. bude smanjen za 34.000, a on je u proteklih deset godina već pao za čak 70.000.

– RS je 2006. imala 205.000 djece do 15 godina života, a ta brojka 2015. godine svedena je na 135.000. Glavni razlog za taj pad su negativan prirodni priraštaj i migracije, što dovodi i do smanjenja radne snage i ljudskog kapitala u zemlji – navedeno je u analizi.

Zbog migracionog odliva, RS gubi značajan broj mlade radno sposobne populacije, a prema podacima Evrostata, za šest godina se 92.638 osoba preselilo iz BiH u zemlje EU.

– Građani su najčešće odlazili u Njemačku, Sloveniju, Austriju, Italiju i Hrvatsku. Broj onih koji se iseljavaju raste. Riječ je o legalnim migracijama gdje ljudi dobijaju boravišne dozvole i uključuju se u formalni sektor – navedeno je u analizi.

Njen autor Stevo Pucar kaže da se RS suočava sa velikim ekonomskim i demografskim izazovima.

– Glavni razlozi što RS ima pad broja radno sposobnog stanovništva i smanjenje ponude su negativan prirodni priraštaj i migracije. S druge strane, tražnja za radnom snagom raste. Imamo višak nekvalifikovanih, ali veliku potrebu za kvalifikovanom radnom snagom – rekao je Pucar.

Poslodavci kažu da se sve češće susreću sa nedostatkom radne snage, posebno kvalifikovane za koje ima posla.

– Odliv radne snage biće i dalje prisutan jer mi ne možemo obezbijediti ono što mogu poslodavci u zemljama EU. Međutim, možemo mnogo toga uraditi da taj problem ublažimo, od reforme obrazovanja do izmjene niza zakona i smanjenja oporezivanja rada – kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

U Savezu sindikata RS ističu da su nesiguran posao i niska plata osnovni razlog što mladi pakuju kofere.

– Glavni razlog njihovog odlaska je što sa platom ne mogu priušte pristojan život – kazala je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ističe da treba tražiti način da bismo zadržali mlade ljude. On je istakao da je ozbiljan problem politička nestabilnost, koja je osnovna pretpostavka za ekonomski razvoj i ulaganje.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se