23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Specijalni sud za zločine takozvane OVK počinje s radom

Specijalni sud za ratne zločine tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, od danas počinje da radi i spreman je za podizanje prvih optužnica. Prošle nedjelje kompletiran je Pravilnik o postupku i dokazima Specijalnog suda.

To znači, da nema više pravnih prepreka za podizanje optužnica.

U Prištini kažu da treba najprije formirati novu vladu i skupštinu i da onda treba očekivati optužnice. Upućeni kažu da će u prvom talasu biti podignute dvije optužnice, na kojima će biti 19 osoba.

Posljednjih dana niko ne želi da licitira sa imenima, ali neki kažu da su u pitanju niskopozicionirani pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Ranije se spominjalo da bi na optužnicama mogli da se nađu i aktuelni kosovski predsjednik Hašim Tači, pa bivši predsjednik skupštine Kadri Veselji, zatim Fatmir Ljimaj, te Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, koji važi za budućeg mandatara za sastav nove vlade.

Iz Fonda za humanitarno pravo u Prištini kažu da ipak treba sačekati još najmanje dva mejseca, kako bi prve optužnice bile podignute, ali da će se to svakako dogoditi ove godine.

Upućeni ističu da je zapravo među razlozima zbog kojih je Kosovo imalo prijevremene parlamentarne izbore 11. juna, bio i Specijalni sud.

U Prištini se negativno gleda na misiju koju ima Specijalni sud.

U srpskim sredinom vlada skepticizam da će sud zaista donijeti pravdu za srpske žrtve pale prije, tokom i poslije sukoba na Kosovu i Metohiji.

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj kaže da sud za Albance nije pravedan, ali da će u Prištini ispuniti svoje obaveze. Sud je osnovan prije dvije godine, a procjenjuje se da će raditi jednu deceniju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se