15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Simić: Zašto i Snežana ne bi dobila parče kolača za satanizaciju Srba?

BANJALUKA – Savjetnik za medije predsjednika Republike Srpske Pero Simić ocijenio je da je redakcija beogradskog dnevnog lista „Danas“ sa razlogom u prvi plan iz teksta „Obratila mi se Republika Srpska“ novinarke Snežane Čongradin izvukla tezu da oni koji priznaju da se u Srebrenici dogodio strašan zločin – zapravo negiraju da se u Srebrenici uopšte dogodio zločin. 

„To je toliko novo i originalno da nikako ne smije ostati zakopano pod hrpom izanđalih fraza koje je gospođa Čongradin posudila iz vokabulara prve generacije zapadnih aktivistkinja u Srbiji čijim stopama je krenula“, ističe Simić u reagovanju na tekst od 13. jula, u kome je novinarka Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika optužila da su „produžena ruka genocida“.

Simić dodaje da razumije „njenu potrebu da ne bude samo blijeda kopija Kandić-Biserko originala“. „Ako se na satanizaciji Srba tako lako stiče strani novac i svjetska slava, zašto i Snežana ne bi dobila svoje parče kolača?“, zapitao je Simić u reagovanju, koje je list „Danas“ odbio da objavi.

„Dozvolićete mi da se potapšem po ramenu što sam započeo ovu polemiku. Jer, uvjeravali su me da je besmislen razgovor sa aktivistkinjom koja glumi novinarku. Nije besmislen! Zar nije divno što se gospođa Čongradin na prvoj prepreci na koju je naišla, pri prvom susreta sa neistomišljenikom, odmah objesila o sopstveni logički konopac? A samo je slijedila staru antisrpsku misao do njenih logičkih konsekvenci, da je svaki Srbin koji ne prizna genocid i sam počinio genocid. A pogotovo ako se zove Milorad Dodik“, ističe Simić.

On ocjenjuje da je „podmladak tako prevazišao veterane“.

„Duo Kandić-Biserko obilazio je kao kiša oko Kragujevca oko nerješive jednačine: kako da se, retroaktivno, svi Srbi kolektivno proglase odgovornim za svaki zločin koji je na bilo kom ratištu počinio bilo koji pojedinac srpske nacionalnosti. Za razliku od njih, ambiciozna gospođa Čongradin ne okoliša i ne gubi vrijeme. Onog ko ne prizna genocid, optužićemo da je genocidan! Ako treba, i gori od stvarnog ratnog zločinca! Pogotovo ako se zove Milorad Dodik, vodi srpsku politiku, ne pristaje da radi po zapadnim instrukcijama i neće da se potčini volji naših zapadnih finansijera“, navodi Simić.

On je dodao da rado priznaje da je „gospođa Čongradin u bestidnosti prevazišla“ i njegova lična očekivanja.

„Vjerovao sam da će, po uzoru na svoje lukavije prethodnice, pokazati malo pijeteta i prema nesreći porodice /načelnika opštine Srebrenica/ Mladena Grujičića, čiji je otac ubijen samo zato što je bio Srbin. Zar upravo Haški tribunal nije smislio definiciju genocida po kojoj i jedno jedino ubistvo, jednog jedinog čovjeka usmrćenog zbog etničke pripadnosti, može da se proglasi genocidom? Ali ne, gospođa Čongradin ne odaje poštu srpskim žrtvama, čak ni reda radi. Dobro je naučila da u centrima zapadne moći se poeni ne zarađuju pijetetom prema srpskim žrtvama, već samo bošnjačkim. A u crno-bijelom prikazivanju rata još niko nije otišao tako daleko kao ‘Danasova’ Snežana“, napominje Simić.

Prema njegovim riječima, istine radi – prva postava demonizatora Srba imala je lakši zadatak od njenog.

„Generacija Kandić-Biserko godinama nas je obmanjivala da će i zločini nad Srbima jednog dana biti procesuirani. Druga generacija demonizatora mora da uzme u obzir novu situaciju na terenu: Hag je gotov, a za ratne zločine nad Srbima praktično niko nije odgovarao. Naprotiv, samo su Srbi procesuirani, dok su ostali zločinci amnestirani. Spisak žrtava nepostojećeg ‘genocida’ zapravo sadrži imena svih osoba nestalih u vrijeme pada Srebrenice i u danima poslije toga. Na tom su spisku i muškarci koji su spadali u vojne obveznike, svi borci Armije BiH poginuli u borbama, ali i svi civili nastradali kao kolateralne žrtve u tim borbama“, podsjeća Simić.

On je istakao da ne poznaje nikoga ko spori da je u Srebrenici počinjen masovni zločin, ali da je „odvratna politička trgovina žrtvama kojom se bavi gospođa Čongradin“.

„Podmladak starih satanizatora uzalud se trudi, od opsade Sarajeva nikada neće biti Staljingrad, od Zlate filipović neće biti Ana frank, niti će Srebrenica postati Holokaust“, poručio je Simić.

On je naglasio da je, što vrijeme više prolazi, ta propaganda sve uzaludnija, ma ko je finansirao.

„Možda vratolomne stilske figure, hiperbole i logičke besmislice gospođe Čongradin čak pomognu ljudima da shvate da aktivistima njenog tipa nije ni do žrtava, ni do pravde, ni do istine. NJihova propaganda mora biti otvoreno agresivna jer otvoreno teži političkom prevaspitavanju Srba , ukidanju Republike Srpske i promjeni vlasti u Srbiji“, upozorava savjetnik predsjednika Srpske.

On je dodao da zbog toga tvrdi da je za Srbe i Srbiju od ključnog značaja da se nijedna pristalica propagande genocida nikada ne približi stolici predsjednika Republike Srbije.

„Republiku Srpsku nisu mogli da satanizuju i demontiraju ni mnogo veći igrači, a kamo li mlada zapadna aktivistkinja Snežana Čongradin, sa kojom, ovim tekstom zaključujem svaku daljnu polemiku“, istakao je Simić u reagovanju koje je u posjedu Srne.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se