18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Radončić: Situacija u OBA nije dobra

SARAJEVO – U Sarajevu je počeo sastanak članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH sa Izvršnim obavještajnim komitetom i rukovodstvom OBA. 

Član Komisije Fahrudin Radončić iz SBB-a izjavio je pred početak sastanka da će biti riječi o situaciji u OBA koja nije dobra jer ima mnogo neriješenih pitanja.

„Ko je zapalio zgradu Predsjedništva BiH, napao predsjednika Srbije Akleksandra Vučića, ko je napao jednog od funkcionera SDA Adila Osmanovića, ko je minirao mezar Alije Izetbegovića?“, upitao je Radončić.

Kad je riječ o zahtjevu za suspenziju predsjedavajućeg Zajedničke komisije Nikole Špirića iz SNSD-a, Radončić je rekao novinarima da se treba i može razgovarati o Špiriću, ali da je to efemerno, jer je situacija takva da je rukovodstvo OBA podijeljeno na nacionalnoj i personalnoj osnovi.

U Izvršnom Obavještajnom komitetu su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prisustvuje generalni direktor OBA Osman Mehmedagić i njegov zamjenik Trifko Buha.

Špirić je juče rekao Srni da će na sastanku biti riječi o situaciji u ovoj agenciji.

„Tačka dnevnog reda definisana je prije 20 dana kada smo imali posljednju sjednicu, a na sjednici ćemo vidjeti na koji način ćemo se odnositi prema izazovima, problemima i svemu ostalom što smo imali priliku da čujemo na dosadašnjim sjednicama komisije kada je riječ o OBA“, istakao je Špirić.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH, usvojen 5. jula, kojim se poziva Zajednička komisija da privremeno suspenduje predsjedavajućeg Špirića, poslanika SNSD-a, do hitnog izjašnjenja Komisije o medijskim navodima da je falsifikovao zaključke Komisije.

Špirić je potvrdio da će zaključke parlamenta staviti na dnevni red komisije koja bi trebalo da donese odluku i napomenuo da nema ništa protiv da parlament donosi zaključke.

„To je zajednička komisija oba doma. Procedura je da zaključak jednog doma mora da potvrdi drugi dom, ali bez obzira što drugi dom nije potvrdio, ja ću taj zaključak staviti na uvid i odlučivanje komisije, iako se radi izvan poslovnika domova o zajedničkim komisijama“, rekao je Špirić.

U drugom zaključku Predstavničkog doma od Zajedničke komisije se traži da im se dostavi informacija o tome da li je Špirić uputio OBA zaključke koje Komisija nije usvojila.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se