18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Problem nije Srpska, nego nesposobnost Savjeta ministara

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da razlog što BiH nije u Trstu potpisala ugovor o Transportnoj zajednici nije Srpska već nesposobnost Savjeta ministara BiH da do kraja dovede bilo koje pitanje kojim se bavio. 

„Tako je bilo i sa akcizama i setom zakona koji su definisani reformskom agendom. Zbog takvog odnosa ‘zaleđen’ je i aranžman s MMF-om i zablokirana sredstva EBRD-a i EU, a sada i ugovor o Transportnoj zajednici. Uzalud sa nivoa BiH pokušavaju ‘prebaciti lopticu’ u Srpsku, jer smo mi svoj odnos prema reformama pokazali time što smo naše obaveze ispunili prije sedam mjeseci. Pošto ništa nisu uradili kako treba, sada bi stvari ‘lomili preko koljena'“, rekla je Cvijanovićeva Srni na pitanje da prokomentariše optužbe iz Savjeta ministara da BiH nije u Trstu potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zbog neslaganja Srpske.

Što se tiče teze kako EU ne prihvata da se resorni ministry rotiraju prilikom predstavljanja stavova BiH u okviru Transportne zajednice, Cvijanovićeva ističe da je to stvar unutrašnjeg dogovora, a ne propisa EU.

„Ne bih rekla da je EU sklona da dodatno komplikuje ono što je u Sarajevu već prilično iskomplikovano. NJih u EU intetesuje usaglašeni stav koji će biti dogovoren i prezentovan u ime BiH, a ne ko ga prezentuje. Oni su nam iz EU rekli da se ne mogu mijenjati rješenja iz Ugovora i mi smo ih prihvatili uz obrazloženje da, ako će ih preživjeti svi u regiji, preživjećemo i mi“, kaže Cvijanovićeva.

Ona napominje da je „sva blamaža“ oko Transportne zajednice rezultat činjenice da Savjet ministara BiH mjesecima nije vodio nikakve aktivnosti po tom pitanju, nastojeći da zaobiđe pravila mehanizma koordinacije.

„A onda su se probudili iz ‘zimskog sna’ i dvoipogodišnje pozorišne predstave i odlučili da za svoj nerad optuže Srpsku. Ako misle tako nastaviti i dalje, slobodno im bilo, ali moram reći da ne mogu više ni Evropljane tako lako prevariti praznom pričom. Uostalom, oni su im to i stavili do znanja tokom sastanaka u Briselu“, ističe premijer Srpske.

Što se tiče Vlade Srpske, navodi Cvijanovićeva, ona traži da ima svoju ulogu u procesu evropskih integracija u skladu sa ustavnim nadležnostima. „I tu počinje i završava sva naša priča, a mehanizam koordinacije je matrica za rad“, zaključila je Cvijanovićeva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se