23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prihvatljiva samo trasa preko Pala i Višegrada

BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da Vlada Srpske ne želi da razgovara o nekim drugim trasama u vezi sa izgradnjom puta Sarajevo-Beograd, već samo o onoj koja ide preko Pala do Višegrada, pa dalje na granični prelaz Vardište. 

Trninić je naveo da je nerealno da se ove godine ulazi u bilo kakvu priču o izgradnji puta Sarajevo-Beograd, te da s tim u vezi ništa konkretno nije vidio u razgovorima sa ministrima na nivou BiH i Federacije BiH.

On je za „Večernje novosti“ rekao da Turci mogu da kreditom finansiraju izgradnju ove trase, ali da je pitanje da li to žele.

„Ako BiH uzima kredit od Turske, Srpska, kao vlasnik infrastrukture na svojoj teritoriji, traži da se njoj isplati novac, jer bi sama izvodila radove na trasi kroz Srpsku“, poručio je Trninić i dodao da je namjera da se ovim putem spoje opštine na istoku Srpske.

Iz Turske još nema odgovora da li su spremni da kreditiraju pravljenje puta Sarajevo-Beograd, a ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko je zatražio odgovor na pitanje na koji način ta zemlja namjerava da podrži izgradnju ove trase.

On je na posljednjem sastanku sa resornim ministrima u vladama Srpske i Federacije BiH dogovorio da na naredni susret o izgradnji ovog puta budu pozvani predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i premijeri Srpske i FBiH.

U medijima se pominje da izgradnja košta 850 miliona evra, dok je dužina trase od 120 do 150 kilometara, zavisno od odabrane rute.

Postoje tri prijedloga puta Sarajevo-Beograd. Dva predviđaju da spojna tačka između BiH i Srbije bude u Vardištu kod Višegrada, a treći da se Sarajevo i Beograd spoje preko Tuzle i Bijeljine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se