18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pravilnik se neće primjenjivati na naknade po osnovu rada

BANJALUKA – Iz Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ danas su saopštili da se pravilnih o radu neće primjenjivati u dijelu koji se odnosi na naknade po osnovu rada – minuli rad, topli obrok i regres do zaključivanja kolektivnog ugovora, a najkasnije do kraja ove godine. 

To obavještenje, usaglašeno 28. juna između Upravnog odbora i Uprave preduzeća dostavljeno je svim organizacionim dijelovima „Šuma“, kao i sindikalnim organizacijama preduzeća, dok je njegov sadržaj objavljen na konferenciji za novinare tri dana kasnije.

Iz „Šuma“ napominju da su troškovi prevoza radnika na posao i sa posla bili ograničeni na iznos do 120 KM.

„Organizacioni dijelovi preduzeća naknadno su obaviješteni da se troškovi prevoza radnika obračunavaju kao i u proteklom periodu, te je ponovljeno kako da se izvrši obračun ostalih naknada po osnovu rada u skladu sa obavještenjem“, navode iz „Šuma“.

U saopštenju dodaju da je naknada za predsjednike sindikalnih organizacija ukinuta odlukama Ustavnog suda Srpske iz 2015. godine.

Kada je riječ o navodima Jedinstvene udružene sindikalne organizacije Javnog preduzeća „Šume Srpske“ koji se odnose na umanjenje koeficijenata za obračun plata radnika, iz kompanije ističu da su rješenja preuzeta iz pojedinačnog kolektivnog ugovora za zaposlene, koji je potpisan između Sindikata šumarstva prerade drveta i papira Srpske i ove firme.

„Taj ugovor je potpisan 23. aprila 2008. godine, a ranije je bio u primjeni, tako da ovi navodi ne stoje“, rekli su u „Šumama“.

Iz tog preduzeća su poručili da tema današnjeg sastanka rukovodstva kompanije i lidera Jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP „Šume Srpske“ nisu bili pregovori u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora, kako je to najavio Savez sindikata Srpske.

„Direktor preduzeća nije davao izjave medijima, jer je bila riječ o neformalnom sastanku sa predsjednikom pomenutog sindikata, koji je održan na zahtjev te organizacije“, naveli su iz „Šuma“.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP „Šume Srpske“ Slavica Elez izjavila je danas u Banjaluci da su dobili čvrsto obećanje rukovodstva kompanije da neće biti umanjenja prava radnicima na osnovu pravilnika o radu u ovoj firmi.

Elezova je rekla novinarima da im je direktor „Šuma“ Risto Marić na današnjem sastanku obećao da se pravilnik od danas stavlja van snage, zbog čega neće biti umanjenja davanja ni po osnovu prevoza.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se