18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Petković bi mogao da tuži BiH zbog povrede ugleda

BANJALUKA – Član Pravnog tima Ujedinjene Srpske Milan Petković, koji je bio optužen zbog krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, rekao je da će razmisliti o podnošenju tužbe protiv BiH za naknadu štete nakon što je Sud BiH odbio optužnicu Tužilaštva BiH protiv njega i još tri člana Komisije za referendum o Danu Republike Srpske.

Petković je rekao novinarima u Banjaluci da bi to mogao uraditi zbog povrede ugleda i časti.

„Nikada nisam bio osumnjičen ni za jedno krivično djelo, a neko je danima provlačio moje ime u medijima“, rekao je Petković.

On je istakao da tužilac koji je odgovoran s tim u vezi /Miroslav Marković/ mora snositi odgovornost.

„Mora se podnijeti tužba da neko u budućnosti snosi odgovornost za nezakonito i nestručno djelovanje“, rekao je Petković i ocijenio da je odbijanjem optužnice Tužilaštva BiH konačno stavljena tačka na taj predmet.

Petković je ponovio da članovi referendumske komisije nisu izvršili krivično djelo, jer nisu imali moć da provedu odluku Ustavnog suda.

„Članovi Komisije nisu imali mogućnost ni da postupe po privremenoj mjeri Ustavnog suda, jer im ona nikada nije dostavljena. Ovdje je tužilac samovoljno podigao optužnicu“, rekao je Petković na konferenciji za novinare o procesno-pravnim pitanjima u vezi sa optužnicom protiv članova Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske i rješenju Suda BiH o odbijanju optužnice.

On je rekao da je realnu moć da sprovede izvršenje odluke Ustavnog suda imala Narodna skupština Srpske kojoj je odluka i dostavljena.

Petković je rekao da je zanimljivo da Ustavni sud nije Narodnoj skupštini rekao na koji način da izvrši odluku, iako ju je na to obavezao.

Član Pravnog tima Ujedinjene Srpske Darko Kremenović je rekao da je odbijanjem optužnice sačuvana Srpska i institucija referenduma.

On je upitao da li je odgovorni tužilac radio po nalogu pojedinih partija iz Federacije BiH, te poručio da bi Visoki i tužilački savjet /VSTS/ BiH trebao da ispita njegov rad.

Iz Suda BiH je 19. jula potvrđeno da je sudija za prethodno saslušanje odbio optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju reFerenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje zaključio da iz dokaza Tužilaštva nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično đelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud BiH i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi, najvjerovatnije, zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Vanraspravno vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i u cijelosti potvrdilo rješenje sudije za prethodno saslušanje od 19. jula kojom je odbijena optužnica Tužilaštva BiH kojom su Karan, Reljić, Zmijanac i Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Iz Suda BiH saopšteno je da je Vanraspravno vijeća Suda BiH u predmetu protiv osumnjičene četvorice zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i u cijelosti potvrdilo rješenje sudije za prethodno saslušanje od 19. jula.

Protiv rješenja Vanraspravnog vijeća žalba nije dopuštena.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se