8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Pet načina na koje uništavate bateriju svog uređaja

Činjenica da baterije vremenom gube dio svog kapaciteta je opštepoznata i to je definitivno nešto što se ne može spriječiti.

Jasno je da baterije godišnje izgube prosječno 6-20% svog kapaciteta, ali, od korisnika zavisi koliko brzo će baterija gubiti kapacitet.

Korištenje telefona na neprikladnim temperaturama. Korištenje telefona na temperaturama ispod 0 i iznad 35 stepeni celzijusa ozbiljno šteti vašoj bateriji. Na prosječnoj temperaturi od 25 stepeni celzijusa baterija izgubi oko 20% svog kapaciteta godišnje, te 6% kapaciteta godišne na prosječnoj temperaturi od 0 stepeni celzijusa.

Regularno pražnjenje baterije do 0% te punjenje do 100%. Litijumske baterije imaju limitiran broj potpunih punjenja (0-100% kapaciteta) prije nego počnu gubiti na kvaliteti, te je zbog toga preporučljivo da bateriju držite između 50% i 80% kapaciteta.

Ostavljanje telefona stalno upaljenog. Ostavljanje telefona upaljenog i kad vam nije potreban i konstantno korištenje istog jako šteti bateriji, a povremeno gašenje uređaja ga zapravo čini i bržim jer oslobađa radnu memoriju.

Ostavljanje WI-Fi i Bluetooth konekcija stalno upaljenim dovodi do stalnog traženja konekcija, a samim tim i trošenja baterije i sprečavanja baterije da uđe u mod slabe potrošnje (spavanja). Umjesto toga, ugasite ovo dvoje kada vam nije potrebno.

Držanje osvjetljenja ekrana konstantno na maksimumu. Kada je maksimalan nivo osvjetljenja uključen, on crpi 80% energije iz baterije, te je zbog toga preporučljivo da uključite automatsko osvjetljenje ekrana.

(balkanandroid.com)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se