23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Palestinci odbacili nove mjere bezbjednosti

JERUSALIM – Izrael je danas uklonio detektore metala ispred ulaza u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu i postavio kamere za nadzor, ali su Palestinci saopštili da su modifikovane mjere obezbjeđenja i dalje neprihvatljive. 

Detektori metala postavljeni su nakon što su u toj oblasti iz vatrenog oružja ubijena dvojica policajaca 14. jula. To je pokrenulo najveći talas nasilja između Izraela i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina.

Palestinski premijer Rami Hamdalah i uticajni muslimanski sveštenik koji nadgleda oblast Al Akse odbacili su nove mjere i zatražili da one sve budu uklonjene.

„Odbacujemo sve prepreke koje otežavaju slobodu vjeroispovijesti i zahtijevamo povratak na situaciju koja je postojala prije 14. jula“, rekao je Hamdalah u obraćanju članovima svog kabineta u Ramali.

Vjersko tijelo Vakf, koje upravlja islamskim lokacijama i Al Aksom, saopštilo je da će se vjernici i dalje moliti na ulicama ispred kompleksa i da neće ulaziti u džamiju.

Portparol ovog tijela rekao je da i Vakf traži da se obnovi stanje kakvo je bilo na snazi prije 14. jula.

Bezbjednosni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua izglasao je odluku o uklanjanju detektora metala rano jutros, na sastanku koji je trajao nekoliko časova. Odlučeno je da se, umjesto detektora, postavi „pametna“ oprema za nadzor.

Dejvid Fridmen, ambasador SAD u Izraelu, rekao je tokom posjete izraelskom parlamentu da je Vašington razgovarao sa Izraelom i Jordanom o rješavanju ove krize.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se