15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ovog vikenda počinje Premijer liga BiH u fudbalu

Nešto manje od dva mjeseca trajala je pauza između dvije sezone u BHT Premijer ligi BiH, a ovog vikenda kreće borba za nove bodove i trofej namijenjen prvaku BiH.

Zrinjski brani krunu, ali će imati jaku konkurenciju, dok se očekuje i velika gužva u donjem dijelu tabele, gdje ispadaju dva tima.

Kao i prošle sezone, u Premijer ligi se takmiči 12 klubova, a nakon 22 kola prvenstvo će biti podijeljeno na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, gdje ćemo gledati još 10 kola.

Prvenstvo će otvoriti Radnik iz Bijeljine i Krupa u subotu od 17 časova, a prva runda će biti zaključena u nedjelju, kada će Željezničar na „Grbavici“ dočekati povratnika u društvo najboljih ekipu GOŠK-a iz Gabele (20.30).

U odnosu na prošlu sezonu, klubovi su doveli više od 100 igrača, što pokazuje da su čelnici klubova bili veoma aktivni u dosadašnjem toku prelaznog roka, a sigurno je da to neće biti kraj.

Prvih nekoliko kola sigurno će pokazati ko je spreman da se bori za vrh tabele, ali tu će sigurno biti aktuelni prvak Zrinjski, te sarajevske ekipe Sarajevo i Željezničar.

Šest ekipa će nakon 22 kola nastaviti borbu za Evropu i trofej, a tu žele da budu Široki Brijeg, Sloboda, Borac, Radnik… tako da nas očekuje dosta neizvjesnosti, što će donijeti i kvalitetne utakmice.

Velike promjene ovog ljeta doživjeli su Čelik, Vitez i Mladost iz Doboja, kod Kaknja, pa bi pomenuta trojka uz GOŠK iz Gabele mogla da vodi borbu za opstanak. Međutim, veoma je rano pričati o tome jer nikoga ne treba otpisati. To je najbolje pokazao debitant Krupa prošle sezone.

Tim iz Banjaluke većina je vidjela u borbi za opstanak, a na kraju se tim Slobodana Starčevića našao na četvrtom mjestu i malo im je nedostajalo da izbore istorijski plasman na međunarodnu scenu.

Ako se to tako može kazati, olakšavajuća okolnost za sve klubove je što nemaju „obaveza sa strane“ jer su sva četiri bh. predstavnika eliminisana iz međunarodnih takmičenja. Sarajevo je ispalo prvo, u srijedu se oprostio Zrinjski, dok su u četvrtak eliminisani Željezničar i Široki Brijeg i svi mogu da se koncentrišu samo na domaća takmičenja.

Derbi prvog kola igra se na „Koševu“, gdje će Sarajevo u nedjelju dočekati Zrinjski. Ovo će svakako biti poslastica za sve ljubitelje fudbala jer se u oba tabora nadaju da će osvojiti titulu ove sezone. Zijad Švrakić, pomoćni trener „bordo“ tima, je u izjavi za sajt kluba istakao da tim u domaćim takmičenjima mora da prevaziđe eliminaciju od Zarije u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

„Želimo uraditi sve da pobijedimo Zrinjski i da na taj način započnemo sezonu, jer smatram da će Sarajevo ove godine biti jedan od glavnih kandidata za titulu prvaka“, rekao je Švrakić, koji je zatim nastavio: „Zrinjski nije bez razloga u vrhu bh. fudbala u posljednjim godinama i imaju dobru ekipu. Istina, mnogo su izmijenili ovog ljeta, ali je isto tako istina da možemo igrati protiv svakoga veoma dobro. Očekuje nas susret dvije nezadovoljne ekipe nakon utakmica na međunarodnoj sceni i smatram da u ovom trenutku mi možemo doći do pobjede. Tri boda u nedjelju liječe dušu zbog ispadanja od Zarije i donose sreću, jer bismo startali dobro u prvenstvu“.

Zrinjski je u srijedu eliminisan u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Maribora iako su u Sloveniji remizirali 1:1. Blaž Slišković, trener „plemića“, nakon meča bio je očekivano nezadovoljan, ali je kazao da se njegov tim sada okreće domaćim ispitima, a prvi će imati već u nedjelju protiv jednog od najtežih rivala.

„Vjerujem da će se igrači lako vratiti u našu zbilju, a to je prvenstvo gdje su ambicije naslov prvaka, kao i prošle sezone. Idemo u Sarajevo igrati otvoreno, da pokušamo odigrati što kvalitetnije i osvojiti najmanje bod. Naravno da ćemo nastojat pobijediti, jer samo iz takve zamisli možemo ostvariti pozitivan rezultat“, kazao je trener Zrinjskog.

Jedan od derbija kola će biti odigran u subotu u Bijeljini, Radnik i apsolutni hit iz prošle sezone Krupa.

Slobodan Starčević, trener Banjalučana, istakao je da su svi u klubu nestrpljivi i da igrači jedva čekaju da istrče na teren.

„Ispred nas je jedno veliko iskušenje te kvalitetna i iskusna ekipa. Nadam se da ćemo kao u proteklom periodu odigrati kvalitetnu utakmicu i za razliku od ranijih mečeva vratiti se s maksimalnim plijenom iz Bijeljine“, izjavio je Starčević i dodao da će veliki protivnik ekipama u ovom meču biti i vrućina.

Tokom cijelog ljeta se povezivao s odlaskom iz Krupe, ali Aleksandar Vukotić će u subotu nositi kapitensku traku.

„Teška utakmica na početku sezone, gostujemo ekipi Radnika, koja je izuzetno dobra ekipa na svom terenu. U ovom prelaznom roku su ostali bez dva-tri ključna igrača, ali daleko od toga da će biti lako. Na nama je da pružimo dobru partiju, da damo sve od sebe i vjerujem da se možemo vratiti kući sa tri boda“, jasan je Vukotić.

U prvom dijelu sezone biće odigrano 18 kola, a preostala četiri na programu su od 17. februara do 3. marta 2018.

Dosadašnji šampioni

2002/03. Leotar

2003/04. Široki Brijeg

2004/05. Zrinjski

2005/06. Široki Brijeg

2006/07. Sarajevo

2007/08. Modriča Maksima

2008/09. Zrinjski

2009/10. Željezničar

2010/11. Borac

2011/12. Željezničar

2012/13. Željezničar

2013/14. Zrinjski

2014/15. Sarajevo

2015/16. Zrinjski

2016/17. Zrinjski

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se