8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Osnovni sud u Zvorniku obustavio postupak protiv „Alumine“

ZVORNIK – Osnovni sud u Zvorniku obavijestio je kompaniju „Alumina“ da je na osnovu odluke Ustavnog suda BiH donesenoj 6. jula obustavio sprovođenje izvršnog postupka protiv tog preduzeća pokrenutog na zahtjev firme „Pavgord“ iz Foče.

Branilac „Alumine“ u tom procesu Vladimir Milošević kaže da su obaviješteni da je Osnovni sud prekinuo nastavak izvršnog postupka, jer je dobio odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri.

„Nije postojao nijedan procenat mogućnosti da taj postupak bude nastavljen“, kaže Milošević.

Ustavni sud BiH tu odluku donio je na osnovu apelacije „Alumine“ koja je tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, na osnovu tih odluka „Pavgord“ je uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije, čija je potraživanja ranije otkupio. Odluka Ustavnog suda o privremenoj mjeri biće na snazi dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o apelaciji.

Račun „Alumine“ bio je na zahtjev „Pavgorda“ blokiran 14 dana u aprilu, a zatim deblokran na 60 dana. „Pavgord“ je potom odustao od blokade računa i krajem prošlog mjeseca podnio zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv „Alumine“ kako bi prodajom njene pokretne i nepokretne imovine naplatio potraživanja Ukio banke. Ta banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i „Alumina“ poslovala u sastavu Fabrike glinice „Birač“ u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug „Pavgord“ ranije otkupio za 6,4 miliona evra.

Okružni sud u Bijeljini nedavno je odbio tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od „Birča“ tražila 155 miliona maraka.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se